fbpx

Od kolijevke do kreveta: Savjeti kako da vaš mališan što prije prođe ovu promjenu

Prelazak našeg mališana na spavanje iz kolijevke ne dolazi prirodno, za razliku od nekih drugih preokretnica tokom njihovog odrastanja. Profesor pedijatrije Mark Widome zato savjetuje da roditelji trebaju napraviti neke promjene kako se djeca ne bi povrijedila.

Većina mališana može preskočiti rešetke kolijevke koja je visoka oko 35 inča u dobi između 18 i 24 mjeseca. Naravno, postoje iznimke pa će neki to pokušati i ranije, dok neki neće nikada.

Ukoliko je vašem djetetu udobno u kolijevci i ne pokušava izaći iz nje, onda ga možete pustiti da tu spava i ako ima više od dvije godine. Ali, što dijete ostaje duže u kolijevci, to će biti duže i vezan za nju, te će mu biti teže da pređe u krevet.

Posebno vodite računa ukoliko dijete premještate u krevet zbog dolaska novorođene bebe, jer je to svakako velika promjena, i ne želite da se vaše prvorođeno dijete osjeća odbačenim.

Kada budete birali odgovarajući krevet, neka vaš mališan odabere po želji jastučnice, jastuke, igračke.. jer će tako zaista prihvaćati krevet kao svoj.

Odredite rutinu prije spavanja, bilo to čitanje priče, razgovor o proteklom danu ili molitva. Bitno je da usrećuje vaše dijete prije odlaska na spavanje.

Osigurajte stepenice, učvrstite televiziju i police uz zid – uradite sve sigurnosne provjere prije negoli vaše dijete prebacite u krevet. Stručnjaci savjetuju monitore koji bi vas upozorili kada vaš mališan napušta sobu.

Ne očekujte da će promjena biti lagana, jer će vjerovatno u početku plakati i htjeti povratak u kolijevku. Nemojte popustiti i očekujte da će takvo stanje potrajati mjesec do dva. Može se desiti i da ga stavite u krevet na spavanje, ali on izađe iz njega i tako može potrajati unedogled. Vratite ga na spavanje u krevet i brzo izađite iz sobe.

Naoružajte se strpljenjem, budite pozitivni i ne požurujte ovu bitnu traniziciju za vašeg mališana!

(parents.com, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Da li su dodatne aktivnosti opterećenje za dijete ili ne?

Naredna priča

8 razloga zbog kojih vaše najstarije dijete zaslužuje posebno poštovanje

Najnovije iz VIJESTI

-->