fbpx

Da li su dodatne aktivnosti opterećenje za dijete ili ne?

Kada su u pitanju dodatne aktivnosti za djecu, mimo škole, mišljenja roditelja su podjeljena, neki misle da su ona idealno rješenje, dok drugi ipak misle da ona djeci ne dozvoljavaju da budu djeca i uživaju u njihovom djetinjstvu, već da ih od malih dana pretvaraju u ljude sa obavezama. Kako bismo riješili dilemu na ovo pitanje, odlučile smo da se malo detaljnije pozabavimo dodatnim aktivnostima za djecu i utvrdimo da li su one zaista loše za djecu.

Prema mišljenju stručnjaka dodatne aktivnosti su dobre za djecu jer im pomažu da pravilno rastu i razvijaju se, ali i da steknu određene odgovornosti prema obavezama. Naravno, ne treba pretjerivati i djetetu gomilati previše obaveza koje ne želi i ne može da postigne. Djecu treba pustiti da budu djeca, ali ih opet na neki način pripremati za ono što ih čeka kako budu odrastali. Djeca koja su tokom djetinjstva imale dodatne obaveze postizala su mnogo bolje rezultate u školi u na određenim takmičenjima jer su stekla odgovornost prema onome što obavljaju. Dakle, dodatne aktivnosti nisu loše, štaviše, preporučljive su, ali sve u granicama normale, odnosno onoga što dijete može da postigne a da pored toga ima i vremena da se igra sa drugarima. 

Kako izabrati dodatnu aktivnost za dijete?

Ukoliko želite da svoje dijete upišete na neku dodatnu aktivnost mimo škole, vodite se samo onim što dijete želi, a nikako onim što vi želite. Djeca, iako su mala, tačno znaju čime bi voljela da se bave u slobodno vrijeme, stoga ih prvo pitajte šta je to što ih interesuje i na to ih i upišite. Kako vrijeme bude prolazilo vidjećete da li djetetu odgovara dodatna aktivnost, da li mu se dopada i da li kroz nju napreduje. Još jednom napominjemo da nikada ne tjerate djecu da odlaze na nešto što ne žele jer ćete na taj način stvoriti samo kontraefekat, a vaše dijete će biti nesrećno i nezadovoljno. 

Iako su dodatne aktivnosti dobre za dijete, kao što smo već napomenuli, nije dobro da djecu forsirate previše i upišete ih na nekoliko aktivnosti. Tada se može javiti anksioznost i depresija kod djece, što nikako ne želite. Zbog toga slušajte šta vam dijete poručuje, a vi ga samo usmjeravajte i pomažite mu da istraje u onome što je počelo. Ipak je podrška roditelja najbitnija. 

Najbolje dodatne aktivnosti u odnosu na uzrast djeteta

Kada je sam izbor dodatnih aktivnosti za djecu u pitanju, možete razmatrati o nekoliko oblasti. Svakako su za sada najpopularnije školice engleskog jezika koje djeci mogu veoma koristiti. Kroz školu za jezike dijete ne samo da će steći znanje, već će se osloboditi i pronaći nove prijatelje. Dok, druga oblast obuhvata sportske aktivnosti kod kojih su najpopularniji fudbal, košarka, odbojka, tenis i ostali sportovi, dok ukoliko primetite da vam je dijete veoma kreativno i želite da tu kreativnost na pravi način podstičete, onda ih upišite na pjevanje, slikanje, plesanje ili ipak na odlučite da uči da svira neki instrument. Naravno, sve u dogovoru sa vašim djetetom.

(mogujatosama.rs, kidsinfo.ba)

 

Prethodna priča

Anksioznost kod tinejdžera: Znaci i savjeti za roditelje

Naredna priča

Od kolijevke do kreveta: Savjeti kako da vaš mališan što prije prođe ovu promjenu

Najnovije iz VIJESTI

-->