fbpx

Savjeti kako da djetetu skinete temparuturu na prirodan način

Drage mame (a i tate), nažalost susretali ste se sa teškom situacijom kada vam je dijete bolesno od gripa, a još ako na virus dodamo i povišenu temperaturu, onda znamo da je teško izboriti se sa time, naročito ako vam je dijete još uvek malo. Često se dešava da se dijete razboli u vrtiću ili školi, jer svi dobro znamo koliko virusi mutiraju i prilagođavaju se. Može biti veoma zastrašujuće kada gledate kako vam se dijete muči uslijed neke bolesti, a temperature su poznate po tome da iscrpljuju tijelo. Zato je veoma bitno ne paničiti, već se edukovati i biti spreman kada se zadesi takva situacija.

• Prvo i osnovno vaše dijete mora da unosi dosta tečnosti. Temperature i virusi umiju da izmore organizam, tjerajući ga da dehidrira, zato je unošenje tečnosti toliko važno.

• Neka soba bude malo „svježije“ temperature. Bitno je da vazduh u sobi u kojoj vam dijete boravi bude svež i malo hladniji. Zagušene i pretople prostorije mogu da izazovu samo kontra efekat.

• Dijete ne mora non stop da leži i odmara. Može da se kreće i igra, samo nikako ne bi trebalo da trči ili da iscrpljuje svoje tijelo nekim fizičkim aktivnostima.

• Preporučuje se što više odmaranja, ali ako je dijete mnogo malo, pronađite način da ga animirate, nekom aktivnošću koja od njega ne iziskuje fizički napor.

• Probajte „domaćinske“ metode. Obloge od kupusa mogu da pomognu da vašem djetetu spadne temperatura. Također vjeruje se da obloge od sirćeta na stopalima takođe djeluju blagotvorno

• Ukoliko je vašem djetetu visoka temperatura i ne spada satima, predlažemo da ga stavite u kadu sa mlakom vodom. Ne hladnom! Već mlakom, kako biste mu pomogli da snizi temperaturu.

• Probajte sa hladnim oblogama na čelu. Nekada manja temperatura može da spadne ukoliko koristite samo obične hladne obloge.

• Obucite dijete u lagane, prirodne materijale. Koži je potrebno da diše, naročito ako se bori sa visokom temperaturom. Stručnjaci preporučuju da dijete oblačite u laganije materijale, kako se ne bi previše utoplilo, a time i povećalo sebi temperaturu.

• Pratite stanje temperature konstantno. Nekada umije da se vrati, naročito ako su djeca mala, pa je konstantno proverjavanje jako bitno, kako biste mogli da reagujete na vrijeme.

• Skrenite pažnju djeteta sa bolesti na neku zanimljivu zajedničku aktivnost. Možete mu čitati bajke ili se igrati sa svojim djetetom (naravno, ništa što iziskuje fizički napor); na taj način dijete će se malo više opustiti, pa čak i zaboraviti da mu je teško zbog temperature.

Ukoliko ove metode nisu urodile plodom, veoma je bitno da se konsultujete sa ljekarom oko liječenja. Nekada može biti običan grip, a nekada nešto mnogo ozbiljnije. Oprezu nikad kraja kada su naši mališani u pitanju!

(mogujatosama.rs, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Kada je pravo vrijeme za vrtić?

Naredna priča

Besplatne ture: Obilježavanje 120 godina od prvog turističkog razgledanja Sarajeva

Najnovije iz Zdravlje

-->