fbpx

Odgajate sinove? Pedijatrica objašnjava kako ih učiti o intimnom odnosu

Nemojte demonizirati seks jer je cilj da vaše dijete ima sjajan seks kao dio ljubavne veze u budućnosti – naglasak je na ‘budućnosti’.

Kada smo mi bili djeca, naši roditelji nisu razgovarali o onome što se događa s našim tijelima (većinom nisu). Informacije su putovale preko časopisa, prijatelja i knjiga. Međutim današnje generacije djece žive s internetom, a roditelji puno više razgovaraju s djecom o tim temama. 

Autorica mnogih knjiga, mama i pedijatrica Cara Natterson s nekoliko savjeta odlučila je pomoći roditeljima da lakše odgajaju djecu kada se radi o seksu. 

1. Vrijeme

S jedne strane, informacija je moć, pa to učinite rano. S druge strane, pazit ćete koliko dugo pečete kolač, nećete ga izvaditi iz pećnice prerano, pa nemojte ni prerano ulaziti u ove razgovore. Morate odlučiti kada ćete razgovarati s djetetom, ali zapamtite da danas postoji puno izvora informacija i odgađanje razgovora neće dijete zaštititi od njih.

2. Nije dovoljan samo jedan razgovor

Razgovarati o seksu s djetetom samo jednom nije dovoljno, bez obzira koliko biste željeli. Neke teme trebalo bi ponoviti nekoliko puta godišnje. S vremenom je razgovor o takvim temama puno lakši.

3. Držite se definicija

Razgovor počinje s definiranjem pojmova! Seks je intimni fizički kontakt koji uključuje genitalije. Teme kao što su masturbacija također trebaju biti dio ovih razgovora. 

4. Uključite svoje emocije u razgovor

Također je vrlo važno uključiti i emocionalnu komponentu kada se radi o intimnom druženju. Naša djeca odrastaju u svijetu u kojem fizička intimnost ne uključuje emocije barem ne u mnogim slučajevima. Emocije idu zajedno s fizičkim užitkom, pa pomozite djetetu da oblikuje emocije u riječi.

5. Zlostavljanje i zakonska ograničenja

Kako dijete postaje starije, doista morate uključiti teme koje obuhvaćaju intimnost i zakone. Sexting je sve više raširen među djecom (razmjena obnaženih fotografija putem interneta). Trebate objasniti djetetu što će učiniti ako netko zatraži njegove gole fotografije. Tu je razgovor o silovanju, drogama, alkoholu, i svaki zaslužuje poseban razgovor. Vaše dijete treba znati koliko alkohol ili droga utječu na donošenje odluka.

6. Nemojte pretpostavljati da znaju

Čak i ako vaše dijete ima to gradivo u školi, čak i ako gleda edukativne serije ili ima starijeg brata ili sestru, ipak se pobrinite da zna sve informacije. Treba znati sve o dijelovima tijela, kontracepciji i o spolno prenosivim bolestima.

7. Usredotočite se na ljubav, a ne na strah

Nemojte demonizirati seks jer je krajnji cilj da vaše dijete ima sjajan seks kao dio ljubavne veze jednog dana u budućnosti – naglasak je na “budućnosti”. Sjetite se da ako seks uvijek stavljate u negativno svjetlo, a doći će dan kada će imati seksualne odnose (većina ljudi ima), a vi ste postavili stvari tako da ne može razgovarati o tome s vama. Nemojmo zaboraviti da takav stav o seksu može rezultirati osjećajem srama. Dakle, nikako nemojte zaboraviti razgovarati o ljubavi.

(rtl.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Nije tačno da više nema dobre djece. Problem je u tome što ih mi ne primjećujemo

 
Prethodna priča

Kad mamu i dijete zarobi bolest, pomažu priče!

Naredna priča

Promijenite stav prema maslacu: Bitan je za zdravlje

Najnovije iz RODITELJI

-->