fbpx

Roditelji oduševljeni: Finska izjednačava porodiljni dopust za očeve i majke

Vlada Finske planira izjednačiti plaćeni porodiljni dopust za očeve i majke u pokušaju da ohrabre i motiviraju očeve da češće uzmu porodiljni dopust i provode vrijeme s djecom.

Ministrica socijalne skrbi Aino-Kaisa Pekonen je u izjavi povodom najave ove reforme rekla sljedeće: “Reforma će unijeti velike promjene u način razmišljanja budući da će poboljšati jednakost između oba roditelja i pomoći svim oblicima porodice da roditelji provedu jednako vrijeme s djetetom.”

Porodiljni dopust za muškarce planira se produžiti na sedam mjeseci da bi bio isti kao i onaj za majke, čime bi se omogućilo da oba roditelja dobiju 164 dana plaćenog dopusta. Trenutno majke imaju pravo na 4,2 mjeseca, a očevi na 2,2 mjeseca porodiljnog dopusta do djetetove druge godine života.

Poređenja radi, porodiljni dopust za majke u Ujedinjenom Kraljevstvu iznosi 52 sedmice dok je očevima dozvoljeno koristiti samo dvije sedmice dopusta i to tek nakon rođenja djeteta i najkasnije do 56 dana poslije rođenja.

Prema prijedlogu ove vlade, a zakon bi na snagu stupio najranije 2021. godine, roditelji ne bi morali uzimati porodiljni dopust istovremeno da bi se omogućio kontinuitet primanja barem 14 mjeseci, što je znatno povećanje u odnosu na trenutnih 11,5 mjeseci. Uz ovo, reforma će uključivati i mogućnost da majka ode na plaćeni dopust i mjesec dana prije porođaja i da joj se to ne računa u navedeni porodiljni dopust, a roditelji samci moći će koristiti dopust u ukupnom trajanju za oba roditelja.

Pekonen je izjavila da je, između ostaloga, cilj spomenute reforme zaustaviti pad rođene djece u ovoj nordijskoj državi. Naime, između 2010. i 2018. godine broj rođene djece u Finskoj pao je za 25 posto. Nova vlada lijevog centra koju vodi najmlađa premijerka na svijetu, Sanna Marin, navela je rodnu ravnopravnost i rodiljni dopust kao ključne mjere za zaustavljanje ovog pada.

Najava reforme dočekana je s velikim odobravanjem u javnosti, a mnogi građani na društvenim mrežama komentirali su ovaj potez. Tako je jedan građanin komentirao sljedeće: “Bila je potrebna većinski ženska vlada da bi se izjednačio porodiljni dopust muškarcima i ženama.” Aktivist za ljudska prava Kifefe Kizza-Besigye napisao je: “Odlična reforma! Promoviranje dobre prakse u odgoju djece i zaštite porodice da bi ostale stabilne, jake i sretne. Ravnopravnost spolova i pravičnost osnova su svih jakih i uspješnih zajednica.”

(index.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Umjetnička galerija BiH za sve mališane organizuje nove radionice, odaberite neku i prijavite mališane

 
Prethodna priča

Umjetnička galerija BiH za sve mališane organizuje nove radionice, odaberite neku i prijavite mališane

Naredna priča

Uz podršku dm-a Tosama uručila više od 2.000 poklon paketa porodiljama širom BiH

Najnovije iz RODITELJI

Camila Coelho rodila sina

Camila Coelho, jedna od najpoznatijih svjetskih influenserica, rodila je sina. Kako je to svojstveno pripadnicima njenog

-->