fbpx

Roditelji oduševljeni: Finska izjednačava porodiljni dopust za očeve i majke

Vlada Finske planira izjednačiti plaćeni porodiljni dopust za očeve i majke u pokušaju da ohrabre i motiviraju očeve da češće uzmu porodiljni dopust i provode vrijeme s djecom.

Ministrica socijalne skrbi Aino-Kaisa Pekonen je u izjavi povodom najave ove reforme rekla sljedeće: “Reforma će unijeti velike promjene u način razmišljanja budući da će poboljšati jednakost između oba roditelja i pomoći svim oblicima porodice da roditelji provedu jednako vrijeme s djetetom.”

Porodiljni dopust za muškarce planira se produžiti na sedam mjeseci da bi bio isti kao i onaj za majke, čime bi se omogućilo da oba roditelja dobiju 164 dana plaćenog dopusta. Trenutno majke imaju pravo na 4,2 mjeseca, a očevi na 2,2 mjeseca porodiljnog dopusta do djetetove druge godine života.

Poređenja radi, porodiljni dopust za majke u Ujedinjenom Kraljevstvu iznosi 52 sedmice dok je očevima dozvoljeno koristiti samo dvije sedmice dopusta i to tek nakon rođenja djeteta i najkasnije do 56 dana poslije rođenja.

Prema prijedlogu ove vlade, a zakon bi na snagu stupio najranije 2021. godine, roditelji ne bi morali uzimati porodiljni dopust istovremeno da bi se omogućio kontinuitet primanja barem 14 mjeseci, što je znatno povećanje u odnosu na trenutnih 11,5 mjeseci. Uz ovo, reforma će uključivati i mogućnost da majka ode na plaćeni dopust i mjesec dana prije porođaja i da joj se to ne računa u navedeni porodiljni dopust, a roditelji samci moći će koristiti dopust u ukupnom trajanju za oba roditelja.

Pekonen je izjavila da je, između ostaloga, cilj spomenute reforme zaustaviti pad rođene djece u ovoj nordijskoj državi. Naime, između 2010. i 2018. godine broj rođene djece u Finskoj pao je za 25 posto. Nova vlada lijevog centra koju vodi najmlađa premijerka na svijetu, Sanna Marin, navela je rodnu ravnopravnost i rodiljni dopust kao ključne mjere za zaustavljanje ovog pada.

Najava reforme dočekana je s velikim odobravanjem u javnosti, a mnogi građani na društvenim mrežama komentirali su ovaj potez. Tako je jedan građanin komentirao sljedeće: “Bila je potrebna većinski ženska vlada da bi se izjednačio porodiljni dopust muškarcima i ženama.” Aktivist za ljudska prava Kifefe Kizza-Besigye napisao je: “Odlična reforma! Promoviranje dobre prakse u odgoju djece i zaštite porodice da bi ostale stabilne, jake i sretne. Ravnopravnost spolova i pravičnost osnova su svih jakih i uspješnih zajednica.”

(index.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Umjetnička galerija BiH za sve mališane organizuje nove radionice, odaberite neku i prijavite mališane

 
Prethodna priča

Umjetnička galerija BiH za sve mališane organizuje nove radionice, odaberite neku i prijavite mališane

Naredna priča

Uz podršku dm-a Tosama uručila više od 2.000 poklon paketa porodiljama širom BiH

Najnovije iz RODITELJI

-->