Dr. Uma Naidoo je psihijatar i chef, a svoje dvije karijere spojio je u jedno osnivajući prvu Kliniku prehrambene psihijatrije u SAD-u, u Massachusetts . Napisao je i knjigu This is Your Brain on Food.
Za portal Inverese otkriva poveznicu između mentalnog zdravlja i prehrane te nas uči kako hrana može pomoći kod anksioznosti i depresije.
Ovo su provjereni trikovi koje dijeli dr. Naidoo savjetuje svojim pacijentima:
- Jedite cjelovitu hranu – umjesto soka od naranđe izaberite naranđu
- Konzumirajte pet porcija voća i povrća dnevno
- Obogatite svoja jela povrćem bogatim vlaknima, vitaminima i mineralima
- Bobičasto voće trebalo bi se jesti svakodnevno jer obiluje polifenolom koji ga čini odličnim izvorom antiokisdansa
- Pijte dovoljno vode. Dr. Naidoo preporuča 13 čaša vode dnevno
- Uvrstite u prehranu proteine iz biljaka, odnosno jedite slanutak, grah, orašaste plodove i sjemenke.
Koja hrana najbolje pomaže kod anksioznosti?
– Najradije pacijentima preporučujem namirnice bogate magnezijem poput badema, sjemenki bundeve, graha, špinata, mahuna i indijskih oraščića – završava dr. Naidoo.
(rtl.hr/Kidsinfo.ba)
Pročitajte još:
Djeca koja jedu doručak su kreativnija!