Snizite holesterol, ojačajte imunološki sustav i dodajte snažan okus svojim omiljenim jelima.
1. Cimet
Kad poželite malo slatkog, preskočite namirnice koje sadrže dodani šećer i dodajte malo cimeta. Ovaj omiljeni začin povezan je sa smanjivanjem razine kolesterola i triglicerida. Također može pomoći kod smanjivanja nivoa šećera u krvi kod osoba koje imaju dijabetes tipa 2. Pokušajte ga dodati u zobenu kašu i jogurtu te uživajte u okusu.
2. Đumbir
Ako imate osjetljiv želudac, neka đumbir postane vaš najbolji prijatelj. Pokazalo se da ova biljka pomaže kod ublažavanja jutarnjih mučnina, nelagoda nakon operacija pa čak i tokom kemoterapija. Pokušajte ispijati čaj od đumbira i limuna kako biste olakšali probleme u trbuhu, piše Taste of home.
3. Kurkuma
Ovoj živopisan začin pokazao je velike dobrobiti za naša tijela. Kurkuma se može koristiti kod svakodnevnog ispijanja kave, ali i kao maska za lice i to s dobrim razlogom. Sadrži spoj koji se zove kurkumin koji smanjuje upale i poboljšava zdravlje mozga.
4. Crni biber
Crni biber jedan je od onih začina koji često zaboravimo jer se nalazi u svakoj kuhinji, ali ovaj skromni začin može pomoći našem tijelu. Bogat je antioksidansima i štiti naše stanice od oštećenja slobodnih radikala. Dodajte ovaj začin svakom jelu i uživajte u okusu.
5. Bijeli luk
Kada kuhate sa bijelim lukom vaša kuća postaje ugodan talijanski restoran, ali i vaše srce će biti sretno jer će biti zdravije. Otkriveno je da snižava holesterol, a i krvne žile bit će fleksibilnije.
6. Origano
Poznato je da origano ima antibakterijska svojstva i može spriječiti želučane probleme.
7. Paprika
Paprika je puna zdravih vitamina i povezana je s boljim vidom. Antioksidansi u paprici mogu zaštititi oči i pomoći kod sprječavanja mrene na očima.
(rtl.hr/Kidisnfo.ba)
Pročitajte još:
Kako odgajati djecu koja su izabrala put profesionalnog sporta?