Malo drugačiji način pripreme štrudle, više kao pletenica će vam se sigurno svidjeti. Samo ne pretjerujte s kremom/punjenjem koje izaberete, da ne bi iscurilo sa strana. Ostalo je sve vrlo jednostavno.
⠀
Recept: ⠀
380g brašna ( 3 velike šolje) ⠀
250ml vode ( 1 velika šolja) ⠀
1 čajna/mala kašika kvasca/germe⠀
Po jedna mala kašika šečera i soli⠀
1 velika kašika ulja ⠀
Priprema:
⠀
⠀
Mlakoj vodi dodati germu/kvasac i promiješati, ostaviti 5 minuta da se aktivira germa. Pomiješati brašno, šečer i sol. Dodati vodu s germom i ulje u brašno i zamijesiti u glatko tijesto. ⠀
Pokriti posudu s tijestom folijom i ostaviti na toplom otprilike 1 sat. ⠀
⠀
Nakon toga, odnosno kad je tijesto naraslo, izvaljati da bude otprilike 0.5cm debljine. Premazati kremom po želji i urolati. Prerezati u sredini i obe polovine isplesti. Premazati umucenim jajetom i u zagrijanu rernu ( 180C) na 30 minuta.
(Kidsinfo.ba)
Pročitajte još: