fbpx
///

Koliko vitamina D zaista trebamo zimi?

Vitamin D ili sunčev vitamin bitan je za brojne procese u organizmu, od izgradnje kostiju, jačanja imuniteta, dobrog funkcioniranja mozga do psihičkog zdravlja.

Ljeti zbog sunca imamo dovoljno ovog vitamina, no zimi je situacija malo drugačija. Ukoliko se brzo umarate, dugo vučete prehladu, često loše ste raspoloženi pa čak i depresivni, lako može biti da imate deficit ovog važnog nutrijenta.

Liječnik i profesor sa Sveučilišta Michigan-Flint, Drew Hilbrandt za Yahoo.Lifestyle kaže da nam u zimskim mjesecima treba od 20 do 50 nanograma po mililitru vitamina D u krvi.

Manje od 20 nanograma po mililitru smatra se manjkom, a kronični manjkom ako razina ovog vitamina padne ispod 12 nanograma po mililitru. Dr. Hilbrandt također savjetuje ženama da već u kasnim 30-ima i ranim 40-ima redovno provjeravaju nivo D vitamina u organizmu te ga uzimaju kao dodatak prehrani, ukoliko za to ima potrebe, kako bi prevenirali u kasnijim godinama pojavu osteoporoze.

Vrlo je bitno ne uzimati vitamin D na svoju ruku, odnosno prije, no što ste provjerili krvnu sliku jer i previsoke vrijednosti mogu biti opasne po zdravlje. Takvima se smatra iznad 60 nanograma po mililitru. Previše vitamina D u organizmu može ozbiljno ugroziti zdravlje bubrega, štoviše smatra se jednim od toksičnijih vitamina, ukoliko se pretjera s konzumacijom.

Simptomi hipervitaminoze su vrtoglavica, umor, probavni problemi, manjak željeza i depresija.

Dobra je vijest da se vrlo teško možemo predozirati vitaminom D.

(rtl.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Dva brata, dva najbolja drugara: Slatka priča o dječacima sa Daunovim sindromom

 
Prethodna priča

Fox in a Box - Room Escape Avanture

Naredna priča

10 stvari koje će učvrstiti odnos roditelja i djeteta

Najnovije iz BEBE

-->