fbpx

Muškarci ženama uzrokuju više stresa nego djeca, otkrilo istraživanje

Roditeljstvo može biti prilično iscrpljujuće i za očeve i za majke, ali istraživanje je otkrilo da muškarci ženama uzrokuju veći stres nego djeca.

Istraživanje koje je proveo “Today” među 7000 mama, pokazalo je da su žene prilično izložene stresu. Na skali do 10, u prosjeku, osjećaju 8,5. Pritom njih 46 posto kaže da im više stresa uzrokuju muževi, nego djeca.

Mnoge majke su se požalile da na svoju bolju polovicu gledaju kao “veliko dijete”, a ne ravnopravnog partnera. Također u uvjerene da je njihov stres drugačiji od onog koji osjećaju muškarci. 

Tri četvrtine ispitanica osjećaju da većina roditeljskih i kućanskih obveza uglavnom pada na njih te većinu dana provedu brinući da neće obaviti sve što bi trebale. 

Jedna od pet žena priznaje da je jedan od svakodnevnih izvora stresa osjećaj da ne dobivaju dovoljno podrške ili pomoći od partnera.

Hal Runkel, terapeut i autor, kaže da “problem nisu muškarci, nego brak” te tvrdi da je bračna zajednica po prirodi stresna. 

– Brak je teži odnos nego roditeljstvo, a kombinacija te dvije stvari je recept za stres – uvjerava.

S druge strane, istraživanje provedeno među 1500 očeva pokazalo je da muškarci danas pomažu u odgoju djece više nego ikad prije. Međutim, žale se da za to ne primaju dovoljne zasluge. Dvije trećine tata kažu da ponekad trebaju priznanje za ono što obave, poput kratke rečenice: “Dobro obavljen posao”.

(index.hr/kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Dijete traži bracu ili seku, a vama to nije u planu? Evo šta mu možete reći

Naredna priča

Ešerihija koli u trudnoći, simptomi i liječenje

Najnovije iz Samo za Tatu

-->