fbpx

Dijete traži bracu ili seku, a vama to nije u planu? Evo šta mu možete reći

Dijete koje stalno traži malog bracu ili seku stavlja roditelje u nezgodan položaj, pogotovo ako ne planiraju još jedno dijete – kako bi onda roditelji trebali odgovoriti?

“Roditelji bi trebali primiti dječju želju ozbiljno i shvatiti šta je iza toga“, savjetuje Ulric Ritzer-Sachs, savjetnik za pitanja roditeljstva.

Prvo pitanje koje bi trebalo postaviti djetetu, rekao je, jest: “Šta bi bilo drukčije kad bi imao malog brata ili seku?

Odgovor bi mogao otkriti nedostaje li nešto djetetu.

“Možda dijete poznaje djecu koja imaju brata ili sestru pa ih i ono želi imati. Ili je dijete usamljeno pa misli da bi još jedno dijete u porodici to promijenilo”, objašnjava on.

U svakom slučaju, Ritzer-Sachs poručuje roditeljima da budu iskreni i kažu djetetu: “To je stvarno dobra ideja, ali mi ne želimo joj jedno dijete!”

Ako taj odgovor ne upali, roditelji ni u kojem slučaju ne bi trebali reći stvari poput: “Već imamo pune ruke posla s tobom” ili “Ne bismo se mogli baviti s još jednim djetetom poput tebe”, kaže Ritzer-Sachs.

Umjesto toga savjetuje da kažu: “Jako smo sretni kako sada stvari stoje” ili “Potpuno smo zadovoljni tobom, ti si sve što nam treba.”

Drugi mogući razlozi da se ne želi još jedno dijete, kao što su težak porod ili financijske brige poput kredita, nisu stvari o kojima treba razgovarati s djetetom, upozorava savjetnik.

Kad dijete uđe u pubertet, može mu se reći: “Kad smo odlučili da nemamo još jedno dijete, bilo je to uglavnom iz financijskih razloga”, kaže Ritzer-Sachs.

(index.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Kako da znate kada je vašem djetetu potrebna pomoć terapeuta?

 
Prethodna priča

Pokušajte riješiti ovu matematičku voćnu zagonetku

Naredna priča

Muškarci ženama uzrokuju više stresa nego djeca, otkrilo istraživanje

Najnovije iz RODITELJI

-->