fbpx

Ešerihija koli u trudnoći, simptomi i liječenje

Opšte je poznato da su žene u trudnoći osetljivije na sve moguće opasnosti. Sem o sebi, žena se brine i o plodu, koji je često vrlo osetljiv i na najmanje promjene, a posebno na prisustvo bakterija i virusa. Jedna od bakterija od kojih većina žena strahuje u trudnoći je i ešerihija koli. U nastavku saznajte šta je to ešerihija koli i koji su to simptomi prisustva ove bakterije u trudnoći, kao i kako izgleda liječenje.

Ešerihija koli može se naći u vagini i debelom crijevu. Postoji više različitih tipova ove bakterije, a može izazvati probleme ako se ne liječi na adekvatan način. Zaraza može nastati na više načina – unosimo zagađenu hranu, konzumiramo ili se kupamo u zagađenoj vodi ili smo u dodiru sa izmetom životinja koji je zaražen ovom bakterijom. 

Prvi simptomi zaraze kod trudnice su rijetka stolica i grčevi u stomaku. Nažalost, simptomi nekada sasvim izostaju, pa trudnica nije ni svjesna opasnosti od bakterije koja se širi njenim tijelom. Često i otežano mokrenje, kao i pojava peckanja, takođe ukazuju na infekciju, pa je savjet da se trudnica u tim slučajevima što prije obrati ljekaru. Kada je majka zaražena, velika je šansa da će se zaraziti i novorođenče i to prilikom porođaja. Ukoliko se ešerihija koli proširi preko mokraćnih kanala do bubrega, može doći i do pobačaja i prijevremenog porođaja.

Preko posteljice i mlijeka novorođenče se ne može zaraziti ovom bakterijom. Međutim, liječenje u trudnoći je vrlo bitno. Liječenje se vrši antibioticima, što može biti potencijalni rizik u ranom periodu trudnoće. Ipak, medicina je napredovala, pa postoje brojni antibiotici koji se bezbjedno mogu koristiti i tokom trudnoće. Prirodni način izbacivanja ešerihije koli iz tijela, je pomoću čajeva od brusnice ili šipka. Bitno je i da se dovoljno hidrirate, jer je hidriran organizam jači i otporan na spoljašnje prijetnje.

Ako se zarazite ešerihijom koli tokom trudnoće, nema mjesta panici. Liječenje je moguće i efektno je, ukoliko se lijek primjeni na vreme. Pridržavajte se uputstva koje će vam dati ljekar i nakon 10 dana upotrebe antibiotika vjerovatno ćete se riješiti neželjene bakterije. Obratite pažnju i na higijenu. Neodgovarajuća higijena može dovesti do dodatnog širenja bakterije, pa ćete se infekcije mnogo teže riješiti.

(mogujatosama.rs/kidsinfo.ba)

 

Prethodna priča

Muškarci ženama uzrokuju više stresa nego djeca, otkrilo istraživanje

Naredna priča

Možete vi to same: Emocionalne bitke kroz koje prolaze samohrane majke

Najnovije iz Komplikacije u trudnoći

-->