fbpx

Šareni svijet: Grad Kopenhagen ukinuo zabranu veganske prehrane u vrtićima

Kopenhagen je prošle sedmice ukinuo zabranu služenja veganske prehrane u ustanovama predškolskog odgoja. Do ukidanja ove zabrane veganska prehrana nije bila dozvoljena jer, prema nekim istraživanjima, ne sadrži dovoljnu nutritivnu vrijednost da bi zadovoljila potrebe djece.

Ukidanjem ove zabrane Kopenhagen se pridružio sve većem broju gradova u svijetu koji dopuštaju da se u ustanove predškolskog i školskog odgoja uvodi i veganska opcija prehrane.

Ovo je velika prekretnica za Dansku jer se još od 2015. godine u toj zemlji smatralo da veganska prehrana nikako nije prikladna za pravilan razvoj djece te se čak obeshrabrivalo roditelje i od toga da oni pripremaju užinu za školu koja bi bila isključivo veganska.

Zadnja objava Ministarstva za hranu i okoliš između ostalog navodi: “Ako osoblje u centrima za dnevni boravak i vrtićima može profesionalno pripremiti dobro isplanirani veganski obrok te ako su roditelji svjesni da su odgovorni za osiguravanje potrebnih dodataka prehrani svojoj djeci, ne možemo obeshrabrivati djecu u konzumiranju veganske prehrane”.

U Ujedinjenom Kraljevstvu škole u pojedinim dijelovima zemlje također aktivno zagovaraju uvođenje veganske opcije u prehranu. Primjerice, osnovne škole u Leedsu (kojih je oko 180) imaju dva dana u sedmici u kojima kantina služi samo bezmesnu prehranu. Jedan dan se nude obroci koji su veganski, a drugi dan oni vegetarijanski. Za one koji žele i više prehrane bazirane na namirnicama biljnog porijekla, ostali dani također nude neki oblik veganske prehrane.

Prema izjavi glasnogovornika gradskog vijeća u Leedsu, želja grada je da se ovim potezom djecu nauči zdravijoj prehrani te da im se stvori navika konzumacije voća i povrća kroz zdrave grickalice poput štapića od mrkve itd. Naravno, nije nebitno ni to što se ovim potezom smanjuje prisutnost ugljika u gradu.

Dijelovi Škotske poput West Dunbartonshirea također su u svojim školama počeli nuditi vegansku prehranu, najviše zbog dobro organizirane kampanje koju je jedna majka provela da bi se izborila za tu opciju za svoje dijete. Alexis Kasravi je uz pomoć udruga vegetarijanaca u nekoliko navrata pisala Gradskom vijeću i nakon duže rasprave postigla da sve škole i vrtići na tom području nude i vegansku opciju.

– Važno je za javne institucije, poput škola i vrtića, da također pružaju usluge učenicima koji su vegani -, rekla je Kasravi u izjavi i dodala: “U biljnoj hrani može uživati većina ljudi tako da ona promovira uključivost, održivost i nutritivnost.

(index.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

5 razloga zašto je skandinavski model školstva među najboljim u svijetu

 
Prethodna priča

5 razloga zašto je skandinavski model školstva među najboljim u svijetu

Naredna priča

Porodična astrologija: Kakvi su roditelji Vodenjaci?

Najnovije iz ZABAVA

-->