fbpx

Pomozite djeci da prebrode strah od čudovišta ispod kreveta

Ako imate dijete koje je uvjereno da se ispod kreveta, kada se svjetla ugase, krije dlakavo čudovište koje će izaći iz kreveta i pojesti ga, vjerujte da niste sami. Strah od čudovišta ispod kreveta uobičajen je strah koji je pratio i gotovo sve odrasle osobe.

U problemu se možete naći ako je strah sve jači, a vi nemate situaciju pod kontrolom i kako smiriti tjeskobu djeteta i uvjeriti ga da može spavati u svom krevetu bezbrižno i da ga ništa neće napasti.

Strah od čudovišta ispod kreveta, kao i brojni drugi strahovi, prate odrastanje i polako nestaje kako dijete sazrijeva

Strah od čudovišta, strah od mraka, posebno od mraka kada su sama, jedan je od najvećih strahova koje djeca doživljavaju. Studija iz 2015. pokazala je da strah od mraka evolucijski problem. Naime, noćno je vrijeme u početku bilo ono kada su ljudi bili najranjiviji grabežljivcima. Djeca su možda naučila plakati kao način da privuku pažnju odraslih i budu sigurnija od noćnih opasnosti. Tako da je vjerovatno da je strah djeteta od noći i tame jako ukorijenjen i da ga nije lako prebroditi.

Sami strahovi od čudovišta ovise i o kulturi u kojoj dijete odrasta. Postoje mnoge priče, knjige, filmovi i crtani filmovi o bićima čudnog izgleda i sve to utječe i na djetetovu maštu koja se odlaskom u krevet s noću dodatno budi i uznemiruje djecu.

Strahovi primjereni dobi često nisu racionalni. Ali to ne znači da ti strahovi nisu stvarni. U većini slučajeva strah od čudovišta ispod kreveta kao i drugi strahovi koji prate odrastanje polako nestaju kako dijete sazrijeva. To ne znači da će strah od mraka u potpunosti nestati.

Normalno je da se i starija djeca još uvijek malo boje mraka. No, ako dijete ima problema sa spavanjem jer se plaši i ako to utječe i na njegovo ponašanje sljedeći dan. Ili, ako su njegovi strahovi od čudovišta tako veliki da o njima često govori tokom dana ili se cijela njegova igra vrti oko čudovišta ispod kreveta, razgovarajte s pedijatrom. Stručnjak će vam može ponuditi neke strategije koje mogu poboljšati san djeteta i smanjiti njegov strah. Ako pedijatar misli da vaše dijete može imati tjeskobu ili fobiju, vaše dijete može biti upućeno stručnjaku za mentalno zdravlje.

Evo koje strahove možete očekivati ​​od djeteta kroz godine:

 • Djeca između 2 i 3 godine mogu se bojati bilo čega što ne razumiju. Kad god vide nešto što ne izgleda sasvim u redu – poput bake koja nosi maramu ili čovjeka s velikom bradom.
 • Predškolci djeca u dobi od 3 do 5 godina imaju tendenciju da se boje imaginarne opasnosti, poput straha da čudovište koje živi ispod kreveta. Imaju poteškoća s odvajanjem stvarnosti od fantazije i imaju živu maštu koja potiče njihov strah.
 • Djeca školske dobi Strahovi često postaju stvarniji sa školskim godinama. Dijete se može uplašiti grmljavinske oluje, lajanja pasa ili požara. Oni se također mogu brinuti za zdravlje svojih roditelja i vlastitu sigurnost, a još uvijek mogu osjetiti izvjesnu anksioznost kod spavanja. Kako njihovo razumijevanje svijeta raste, iracionalni strahovi od čudovišta koja žive ispod kreveta polako bi trebali početi nestajati.

Kako pomoći svom djetetu

 • Važno je pokazati empatiju – Čak i kada se osjećate frustrirano jer dijete više puta plače ili ustaje iz kreveta svake večeri. Umjesto da kažete: “Ne plaši se”, recite, “Znam da se trenutno osjećaš uplašeno.” To šalje poruku koja kaže da je u redu osjećati strah. Nemojte optuživati ​​svoje dijete da je pretjerano dramatično ili da pokušava privući pažnju.
 • Koristite dramatičnu igru – Potaknite dijete da koristi kuću za lutke, plišane životinje ili druge igračke kako bi vam pokazao kako se netko može na zdrav način nositi sa strahom od čudovišta ispod kreveta. Može prikazati hrabrog dječaka koji plaši čudovišta daleko. Dramatična igra može pomoći vašem djetetu da razvije svoja kreativna rješenja kako pobijediti strah.
 • Potaknite umjetnička djela – Neka vaše dijete nacrta slike čudovišta ili slika sliku kako se osjeća kad pokuša zaspati. Razgovor o tome može mu pomoći da se osjeća sigurnije.
 • Pogledajte ispod kreveta – Prije no što ugasite svjetla noću, pitajte dijete želi li zajedno pogledati ispod kreveta. Koristite svjetiljku i osvrnite se oko sebe – ako želi to učiniti. To mu može pomoći da se suoči sa svojim strahovima. Vježbajte biti u mraku zajedno. Ako se vaše dijete boji mraka, ako mu nešto zabavno učinite kad se svjetla ugase, može mu pomoći da vidi da tama i nije tako zastrašujuća. Možete čitati knjige prije spavanja sa samo svjetiljkom ili mu pričati priče u mraku prije nego što zaspi.
 • Dajte djetetu neku kontrolu – Pitajte dijete što bi mu moglo pomoći da se osjeća hrabrije i budite voljni to mu i ostvariti. Bilo da kaže da želi da spava s nekom igračkom, čak ako je i velika, nosi svoje pidžame superheroja, treba lagano svjetlo i sl. Dajte mu malo kontrole i otkrit ćete da se osjeća bolje.
 • Koristite noćno svjetlo, ali radite to oprezno – Svjetlost će ometati cirkadijski ritam vašeg djeteta i držati ga budnim duže. Dakle, ako se odlučite za noćno svjetlo, provjerite je li prigušeno i stavite ga negdje gdje neće tući u lice dok dijete pokušava spavati.
 • Riješite probleme ponašanja – Ako vaše dijete više puta ustaje iz kreveta, vratite ga u svoj krevet. Ili, ako raspravlja o spavanju, ne dopustite da njegovi argumenti odgađaju odlazak u krevet. Pokažite empatiju prema svom djetetu, ali dosljedno rješavajte probleme s ponašanjem tijekom spavanja.
 • Pratite djetetovu upotrebu medija – Ograničite djetetov pristup medijima koji uključuju nasilje ili bilo što može biti zastrašujuće. Posebno imajte na umu bilo što dijete može konzumirati prije spavanja. Ne čitajte priče koje uključuju čudovišta ili zastrašujuće životinje prije nego što zaspi. Stvorite smirujuću rutinu spavanja. Kupanje, čitanje nekoliko knjiga i grickanje s mamom ili tatom prije spavanja samo su neke od stvari koje biste možda željeli uključiti u rutinu spavanja svog djeteta.
 • Smirujuća rutina spavanja može pomoći vašem djetetu da zaspe brže – što znači i manje vremena za zabrinutost zbog čudovišta ispod kreveta. Pročitajte knjige o prevladavanju straha od mraka. Starija djeca mogu imati koristi od učenja zdravih strategija suočavanja, poput tehnika disanja ili pozitivnog samorazgovora. Tada mogu smiriti svoj um i svoje tijelo.

Šta treba izbjegavati kako se djetetovi strahovi ne bi pogoršali:

 • Zadirkivanje djeteta – Može samo dodatno osramotiti dijete, dijete može strah pretvarati u fobiju da vi i ne znate. Mnogi strahovi i fobije odraslih također nisu nužno zasnovani na činjenicama – poput straha od aviona ili straha od javnog govora.
 • Argumentirati da strah nije realan – Ne trošite energiju pokušavajući uvjeriti dijete da su čudovišta ispod kreveta nelogična – pogotovo ako imate predškolce. Vaša logika neće upaliti.
 • Umanjivati djetetove osjećaje – Nemojte govoriti “Jesi ti mala beba pa se bojiš mraka” i sl. Umjesto toga, priznajte da je strah vašeg djeteta velika stvar za i da ih razumijete.
 • Zastrašivati dijete – Važno je da se djeca postupno suočavaju sa svojim strahovima. Ne činite ništa drastično kako biste pomogli svom djetetu da savlada svoje strahove. Ako ga zatvorite u svoju sobu kada je prestravljeno da vidi da se ništra neće dogoditi ili mu dopustite da gleda zastrašujuće filmove, samo ćete pojačati strah

(djecjaposla.com/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Ovo su neke životinje koje izgledaju kao da se prirodi jako žurilo

 
Prethodna priča

Ovo su neke životinje koje izgledaju kao da se prirodi jako žurilo

Naredna priča

Kad god me kćerka moli da je podignem u naručje, uradim to - evo zašto

Najnovije iz VIJESTI

-->