fbpx

Najdepresivniji mjesec u godini: Kako izbjeći zamke prvog mjeseca i osjećati se dobro?

Svi se odlučuju na donošenje novogodišnjih odluka, međutim te oduke vrlo brzo padnu u zaborav, a zbog toga se osjećate još lošije.

Januar je najdepresivniji mjesec u godini, a 24. januar bilježi se kao najdepresivniji dan u godini. Nije teško shvatiti zašto. Računi dolaze nakon kupovine svih poklona i trošenja na zabave u prosincu. Od novogodišnjih odluka već ste sigurno odustali. Hladan i mračan dio godine u kojem se ljudi ne osjećaju najbolje, piše Psych Central.

Kako biste se ipak dobro osjećali u ovom periodu i izbjegli zamke depresivnog januara možete činiti ove stvari.

1. Prestani raditi jednu stvar u kojoj ne uživate

Sigurno zvuči lako, ali jeste li ikad probali? Veći je izazov nego što mislite. Razmislite što vas jako uznemirava i izaziva stres, a zatim otpustite jednu stvar koja vam smeta.

2. Očistite jedno područje kuće ili stana

Nakon čišćenja radnog prostora ili nekog drugog dijela stambenog prostora koji je zatrpan stvarima osjećat ćete se oslobođeno od nereda. 

3. Izađite na svjetlo

Kako bi vaš cirkadijski ritam, unutarnji biološki sat koji upravlja aktivnostima moždanih valova i proizvodnjom hormona, zaista bio u redu vrlo je važno da izađete na svjetlo.

4. Isprobajte nešto novo

Kada isprobate nešto novo, vaš mozak stvara neuronske veze i povećava se plastičnost vašeg mozga. Čak i podizanje nečega lijevom rukom (ako je desna ruka primarna) može biti dobro za vas.

5. Napravite listu naučenih lekcija

Svi se odlučuju na donošenje novogodišnjih odluka, međutim te oduke vrlo brzo padnu u zaborav, a zbog toga se osjećate još lošije. Zato je dobra ideja prisjetiti svega što ste naučili prošle godine, ali i što je bilo dobro za vas. Na taj način sigurno ćete poboljšati raspoloženje u prvom mjesecu.

(rtl.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Vrijedni učenici Željezničkog školskog centra Sarajevo svom gradu besplatno poklonili novogodišnje ukrase u Ferhadiji

 
Prethodna priča

Vrijedni učenici Željezničkog školskog centra Sarajevo svom gradu besplatno poklonili novogodišnje ukrase u Ferhadiji

Naredna priča

Zimske jakne i autosjedalice opasna su kombinacija!

Najnovije iz RODITELJI

-->