fbpx

Zimske jakne i autosjedalice opasna su kombinacija!

Prije stavljanja djeteta u autosjedalicu, obavezno mu skini debelu zimsku jaknu jer zbog glomazne i skliske zimske odjeće dolazi do povećanog rizika za povrede.

Svake godine prije hladnih jesenskim i zimskih dana stručnjaci upozoravaju roditelje koliko je važno znati kako obući dijete za vožnju u autu. Glavno pravilo je da djeca nikad ne bi smjela biti u zimskoj jakni kad sjede u autosjedalicama, jer zbog njih pojas neće biti dovoljno čvrst i neće pružiti potrebnu zaštitu u slučaju saobraćajne nesreće.

Američko udruženje pedijatara tvrdi da nošenje predebele zimske odjeće i glomaznih skijaških odijela dovodi do povećanog rizika za ozljede, jer skliske zimske jakne mogu uzrokovati izlijetanje djeteta iz sjedalice, a to nam je potvrdila i Marija Vuković, medicinska sestra iz Telefončića – savjetovališta za rani razvoj djece.

– Ne preporučuje se vezivanje djece u autosjedalice u zimskim jaknama i debelim vestama. Problem kod zimskih jakni je taj što je nemoguće pojas autosjedalice zategnuti koliko je potrebno, a time je sigurnost djeteta bitno narušena. Pri provjeri zategnutosti pojaseva, bilo bi dobro da nema prostora da se između pojasa i djetetova tijela može provući 2 prsta -.

– Bolje bi bilo obući dijete u 2-3 sloja tanje odjeće, ispravno vezati pojaseve autosjedalice, a dijete prekriti dekicom jer kod vožnje se automobili i tako brzo zagriju. Osim toga, zimske jakne su izrađene od materijala koji zna biti sklizak što može uzrokovati izlijetanje djeteta iz sjedalice – objasnila nam je.

(miss7mama.24sata.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Evo kako napraviti prirodan šampon i sprej za borbu protiv ušiju i grinja

 
Prethodna priča

Najdepresivniji mjesec u godini: Kako izbjeći zamke prvog mjeseca i osjećati se dobro?

Naredna priča

Ova mama djecu od rođenja stavlja na WC, tvrdi da je uštedjela hrpu novca

Najnovije iz Njega

-->