fbpx

Nekoliko savjeta za roditelje kako da budu dosljedni u odlukama

Jedan od najvećih izazova za mnoge parove jeste stvaranje iste priče o roditeljstvu i istih načela i porodičnih vrijednosti. Razlike u roditeljstvu su prirodne, odražavaju prošla iskustva roditelja, razlike u polovima i lična iskustva njih kao dnece – međutim, treba ustanoviti neka zajednička pravila i biti dosljedan u njima.

Razlike mogu biti stresne

Različiti pristupi mogu izazvati nelagodu, stres i anksioznost jednom ili oba roditelja, posebno kada su nivoi komunikacije i empatije niži.

U nekim slučajevima, razlike mogu dovesti do nedosljednog roditeljstva gde ne postoji dogovor o pravilima i standardima ponašanja i nedosljednog praćenja kad se djeca ponašaju loše.  Slično tome, u porodici postoji haos kada postoji više od jednog pravila. Pravila i granice koje regulišu ponašanje djece i porodični život moraju biti usaglašeni.

Roditelji moraju da znaju kada treba da prave kompromise, da budu jedno drugom podrška i da budu dosljedni zajedno u istoj namjeri. Znati kada se treba koristiti koji pristup zahtjeva praksu i zavisi od problema sa kojima se suočavate, stilova vašeg roditeljstva i vaših vrijednosti.

Stvaranje zajedničke priče

Roditelji bi trebali da se dogovore o granicama i pravilima igre, i tako izgrade zajedničku priču.

Obavještavajte partnera o svemu bitnom što se dešava. Na ovaj način uključit ćete partnera u situaciju i na taj način zatražiti i njegovo mišljenje. Ukoliko su roditelji razdvojeni ovo je od ključnog značaja. Međutim, čak i kada roditelji žive pod istim krovom desit će se da jedan roditelj nije upućen u neko dešavanje – te je neophodno svaku važnu situaciju staviti na dnevni red, i o tome razgovarati sa partnerom.

Pozovite se na mišljenje svog partnera. Djeca imaju naviku da roditelje stavljaju pred svršen čin, posebno u vezi sa problemima kao što su izlazak ili kupovina najnovijeg hira. Umesto da sami odgovarate na dječije zahteve, uvedite u naviku da se o odluci konsultujete sa drugim roditeljem. Ovo ne samo da drži vašeg partnera uključenim u situaciju, već vam pomaže i da radite kao ujedinjeni front.

Podijelite sa partnerom uvide o sopstvenom djetinjstvu i porodici

Ove vrste refleksnih razgovora mogu dovesti do dubljeg nivoa razumjevanja i često otkrivaju zašto se drugačije osjećate i razmišljate u vezi sa istim roditeljskim stvarima.

Podjelite područja odgovornosti

Ne zadržavajte sve odgovornosti na sebi. Uključite partnera i dodjelite mu dio roditeljskih poslova.

Obavijestite partnera o razlikama u stavovima nasamo. Izbjegavajte da se otvoreno ne slažete pred djecom. Nađite kasnije vremena za raspravu i razgovor o bilo kakvim nedoumica koje biste mogli imati i stvorite alternativne strategije ili ideje za vašeg partnera.

Ustanovite zajedničke porodične vrijednosti

Roditelji treba da uspostave snažane i jasne principe kada su pitanju porodične vrijednosti. Odnosno, razrade vrstu porodične atmosfere koju želite da uspostave; vrijednosti i stavove koji su vam važni; željeni roditeljski stil i identifikuju porodične tradicije i rituale koje žele da njeguju.

Jedan od najvećih i najvrednijih poklona koji roditelji mogu da daju svojoj djeci jeste dosljednost, osjećaj koji doživljavaju kada oba roditelja rade zajedno koristeći iste stavove o roditeljstvu. Ovo ostavlja dubok trag na živote djece i sprema ih za budući samostalan život. Budite dosljedni i držite se zajedno, dragi roditelji.

(mogujatosama.rs/kidinfo.ba)

 

Prethodna priča

Bebe Nika iz Bijeljine i Luka iz Zvornika rođeni minutu nakon ponoći

Naredna priča

VIDEO Pogledajte kako je bebin prvi smijeh rasplakao mamu

Najnovije iz VIJESTI

-->