Želite ukućane da iznenadite ukusnom tortom, ali ne znate koju biste napravili?
Kako bismo vam pomogli, inspiraciju smo pronašli na internetu, tačnije na blogu “Delicious by Arduana“, poznate novinarke Arduane Pribinja. Jedan od recepata koji je Arduana objavila na svom blogu je onaj za ukusnu Oreo tortu.
– Ova torta je za druženja, za slavlja, za proslavu lijepih trenutaka s dragim ljudima. Jednostavna za pripremu i prekrasno izgleda – napisala je Arduana.
U nastavku pročitajte recept.
Za čokoladnu koru vam je potrebno:
Suhi sastojci:
130g brašna
200g šećera
45g kakaa
Prašak za pecivo
Prstohvat soli
Mokri sastojci:
1 jaje
½ šolje jogurta
½ šolje ulja
1 kašičica villa extracta
½ vrele vode
Najprije odvojeno izmutite suhe i mokre sastojke pa ih sastavite i izmiješajte. Koristite srednji ili manji kalup za pečenje. Namastite ga puterom i ivice pospite brašnom da se kora lakše odvoji nakon pečenja. Pecite cc 45 min u zagrijanoj rerni na 180C. Provjerite čačkalicom da li je tijesto pečeno.
Dobro ohladite pa izrežite na tri jednaka sloja.
Dok se torta peče i hladi pripremite frosting.
Potrebno vam je:
250g putera
350g šecera u prahu
220g Orea samljevenog u food procesoru (to je otprilike dvije kutije keksa. Jedan dio sačuvajte za dekoraciju.)
½ šolje toplog mlijeka
1 kašičica vanilla extracta
Mikserom najprije dobro umiješajte puter i šećer u prahu. Šećer dodajite postepeno. Potom uspite Oreo, izmiješajte pa dodajte toplo mlijeko i vanilla extract. Sve sjedinite.
Slažite tortu mažući svaki sloj frostingom. Ostavite dio i za dekoraciju.
Za izradu ganaša vam treba:
½ šolje vrhnja za šlag zagrijati do vrijenja ali nemojte dozvoliti da proključa.
Prelijte vrhnje preko 80g izlomljene čokolade. Ostavite nekoliko minuta prije nego dobro izmiješate.
Neka se ganaš najprije malo prohladi prije nego ga izlijete na vrh torte. Nakon toga dozvolite da se lijepo stisne prije finalnog ukrašavanja torte.
(Kidsinfo.ba)