Ukoliko se grip i prehlada ne odleže kako treba, što podrazumijeva barem desetak dana strogog mirovanja, oslabljeni organizam idealna je podloga za razvoj bakterija i virusa. Uporan kašalj karakterističan je simptom bakterijskih ili virusnih infekcija disajnih organa, koje prati i gusti sekret u grlu, sinusima i plućima, koji je zalijepljen za zidove naših bronhija te se vrlo teško izbacuje.
KAKO IZBACITI ŠLAJM IZ PLUĆA PRIRODNIM PUTEM
Ukoliko vas muči šlajm u grlu i plućima, fitoterapeuti preporučuju napitke na bazi ljekovitog bilja koji podstiču izbacivanje šlajma i ublažavaju uporni kašalj. Za eliminisanje gustog i nagomilanog sekreta fitoterapeuti preporučuju napitke na bazi korjena bijelog sleza, žalfije, lovora i crne rotkve.
Evo i načina kako izbaciti šlajm iz grla uz pomoć bijelog sljeza: Preliti kašiku usitnjenog korena bijelog sljeza sa 2 dl hladne vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 6 do 8 sati, a zatim procijediti i piti u manjim gutljajima.
Ovako pripremljen čaj za iskašljavanje šlajma, pijte do dva puta dnevno i to bez šećera i rezultati neće izostati..
Kao izuzetno efikasan prirodni lijek za bolje izbacivanje šlajma kod djece i odraslih pokazao se bijeli sljez u zanimljivoj čajnoj mješavini sa lanenim semenkama i žalfijom…
Pomiješati po kašiku korjena bijelog sljeza, kašiku lanenog sjemena i kašiku suhe žalfije. Sipati 2,5 decilitra vode u šerpu, pa dodati 100 g žutog šećera. Kada se šećer otopi, dodati mješavinu biljaka i jedan limun dobro opran i sječen na kriške. Kuhati na umjerenoj temperaturi 15 minuta, a zatim skloniti sa šporeta i procijediti. Uzimati kašičicu sirupa 4 puta na dan sve dok se ne osjeti poboljšanje. Sirup za iskašljavanje šlajma je najbolje čuvati u frižideru.
Kako izbaciti šlajm iz pluća kod odraslih uz pomoć crne rotkve i crvenog luka?
Sipati u blender 2,5 decilitra limunovog soka, jednu punu šolju meda, jednu osrednju glavicu crvenog luka isječenog na komade, šest češnjeva belog luka i jednu veću crnu rotkvu, oljuštenu i isječenu na komadiće. Blendati sve dok se ne dobije fina homogena smjesa.
Zatim sipati u staklenu teglu i čuvati u frižideru, pa ostaviti da odstoji nedjelju dana. Nakon toga, tri puta dnevno uzimajte ovaj sirup za iskašljavanje šlajma i to po jednu kašiku, 30 min. prije glavnih dnevnih obroka.
(yumama.hr/Kidsinfo.ba)
Pročitajte još: