fbpx

Juventafest Plus program: Predstava „Up and Down“ na sceni SARTR-a

Dokumentarna predstava „Up and Down“ uvrštena je u ovogodišnji Juventafest Plus program – Pokret za inkluziju, a bit će izvedena 5. septembra, dan prije svečanog otvaranja 12. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva.

Nastala je u saradnji Udruženja „Život sa Down sindromom‟ Federacije Bosne i Hercegovine i Sarajevskog ratnog teatara SARTR, prema kolektivnom tekstu i u režiji Ermina Brave. U ovoj predstavi mladi s Down sindromom progovaraju o temama utkanim u misiju Udruženja za razvoj i unapređenje multimedijalnih umjetnosti „Medija-Art“, koje dvanaestu godinu organizuje Juventafest i koje je 2019. godine postalo dio pokreta za inkluziju.

Akteri govore o svom sazrijevanju, hrabrosti, samostalnosti, pravima koja im pripadaju, barijerama i izazovima s kojima se suočavaju u društvu. Oni su samostalni, ali njihova budućnost nije samo u njihovim rukama, nego i u našim. Stoga se postavlja pitanje šta za nas znači biti drugačiji, kako se ponašamo jedni prema drugima, znamo li zaista šta je Down sindrom, jesmo li doživjeli osuđivanje?

Ova predstava je rezultat vrijednog višemjesečnog rada s mladim izvođačima koji imaju Down sindrom, a ukazuje na mogućnosti pomjeranja granica kroz snagu porodice i uz marljiv rad. Njeni akteri su od ranog djetinjstva na sceni i kroz pozorište učili o sebi i svijetu oko sebe.

U okviru Juventafest Plus programa predstava „Up and Down“ bit će izvedena u četvrtak, 5. septembra, na sceni Sarajevskog ratnog teatra u 20.00 sati. Noć kasnije, u Pozorištu mladih Sarajevo, s početkom u 19.30 sati, zakazano je svečano otvorenje 12. Juventafesta i izvođenje prve predstave takmičarskog programa.

Prethodna priča

Kolumna: Porodilje iz RS kažnjene jer rade u FBiH?

Naredna priča

Dnevnik jednog učitelja: Roditelji su prezaštitnički nastrojeni, djeca razmažena, a škola sa zastarjelim metodama 

Najnovije iz VIJESTI

-->