fbpx

PET ZNAKOVA Prepoznajte da li dijete nešto skriva ili laže

Djeca lažu. I to nije ništa novo. A nije novo ni da roditelji traže načina da prepoznaju kada dijete nije iskreno.

Razumijevanje tih znakova može biti ključno za izgradnju povjerenja i otvorenog odnosa s djecom.

Evo nekoliko čestih pokazatelja koje trebamo imati na umu kada se suočavamo sa situacijom u kojoj sumnjamo da naša djeca lažu.

Odbrambeno ili agresivno ponašanje

Kada mala djeca lažu, često će braniti svoje tvrdnje i postati borbeni ako ih pokušamo optužiti za bilo šta. Mogu pokazivati takvo ponašanje jer se osjećaju ugroženima ili uplašenima da će biti uhvaćeni u laži, piše portal Jagran Josh.

Promjene u govoru tijela

Kada uhvatimo djecu u laži, ona obično dobiju grč jer se boje i shvataju da je to šta rade pogrešno. Grčenje tijela može biti znak da djeca osjećaju krivnju ili strah od posljedica.

Neobično ponašanje

Naše bi sumnje trebale biti na vrhuncu ako vidimo da je naše dijete iznenada prestalo jesti ili je počelo učiti umjesto da gleda televiziju. Ovakve promjene uobičajenih navika ponašanja mogu ukazivati na to da djeca pokušavaju skrenuti pažnju ili nešto prikriti.

Promjena tona i intonacije

Laž može uzrokovati promjenu tona. Njihove će se glasnice napeti dok govore, zbog čega će govoriti ili oštrijim tonom ili tonom drugačijim od uobičajenog. Ova promjena može ukazivati na anksioznost ili nervozu povezanu s lažima.

Izbjegavanje kontakta očima

Ovo bi mogao biti dovoljan dokaz iskrenosti naše djece, ako imaju problema s gledanjem u oči dok govorimo ili ne mogu održavati kontakt očima dulje od nekoliko sekundi. Nedostatak kontakta očima može odražavati nelagodu ili strah od otkrivanja istine.

Prethodna priča

KAD MORATE BIRATI TV je pred spavanje puno bolji od mobitela

Naredna priča

STRATEGIJA A šta kad ne funkcionira nježno roditeljstvo?

Najnovije iz OSNOVCI

-->