fbpx

Dogs Trust BiH: Mislite na sebe i zajednicu, očistite iza svog psa

Vlasnici pasa najbolje znaju kako ih njihovi ljubimci vole.  Njihova odanost je bez rezerve, a ljubav bezuvjetna. Oni nam popravljaju raspoloženje, a svojom igrom i nedužnošću nam pomažu da zaboravimo na brige i stres. Mnogo je razloga zašto ste sigurno zahvalni što imate ljubimca, ali takvo zadovoljstvo sa sobom donosi i obaveze. 

Neke od tih obaveza nisu najugodnije, ali su jako važne! Pogađate, radi se o čišćenju iza vašeg psa! Od posebne je važnosti za zaštitu zdravlja drugih pasa, ali i ljudi, a posebno djece, da obavezno očistite iza svog psa. Pri čišćenju otpada iza svog psa, potrebno je koristiti higijensku opremu (vrećicu u koju ćete staviti ruku i tako bez kontakta pokupiti otpad, ili lopaticu, rukavice i vrećicu). Pokupljeni otpad treba dobro zatvoriti u vrećicu i odložiti u sigurnu korpu za otpatke, te nakon dolaska kući dobro oprati ruke.

Svom psu nakon šetnje šape operite toplom vodom i sapunom, te ih blago posušite ubrusom ili peškirom. Možete koristiti sapun za ruke ili šampon za pse, ali nikada ne koristite abrazivna sredstva kao što su alkohol ili druga dezinfekcijska sredstva na šapama svog ljubimca, jer ih to može ozbiljno povrijediti.

Važno je napomenuti da najveće svjetske i evropske veterinarske organizacije potvrđuju da ne postoji ni jedan slučaj prenosa aktuelnog virusa, COVID-19, sa ljubimca na čovjeka, te da se ovaj virus tako ne prenosi ni psećim otpadom.

Međutim, pseći otpad sadrži različite parazite i bakterije od kojih neki pri kontaktu mogu predstavljati rizik po zdravlje drugih pasa i ljudi. Zato je i zakonska obaveza iz člana 4. Zakona o veterinarstvu BiH kojim je su propisane prava i dužnosti imalaca i čuvara životinja, da je svako dužan da zaštiti zdravlje životinja, kao i zdravlje ljudi od bolesti i infekcija, koje se prenose među životinjama i ljudima.

Kako nam navodi Glavni veterinarski inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, Selmir Velić, u ovom kantonu, u skladu sa propisima koje usvajaju pojedinačne opštine, postupanje suprotno ovim obavezama kažnjivo je novčano u iznosu i do 500KM, u nekim slučajevima i više!

Budite odgovorni prema zajednici, i pokažite da i vi volite svog ljubimca tako što ćete uvijek očistiti iza njega! A svi znamo da je uvijek bolje spriječiti nego liječiti. Zato redovno vodite psa veterinaru radi čišćenja od unutrašnjih parazita; većina pasa trebalo bi da dobija ovaj tretman četiri puta godišnje (ovisno o proizvodu), a štenad čak i češće, pa se za savjet obratite svom veterinaru! Ako u svom dvorištu imate dječji pijesak, prekrijte ga kad se ne koristi. Pseći otpad očistite svakodnevno i u svom dvorištu, kao i van njega.

Dogs Trust već sedam godina diljem BiH provodi i dječije radionice koje na zabavan način djecu podučavaju o važnim temama vezanim za sigurnost i zdravlje u kontaktu sa psima i u blizini pasa, te o pravilnoj i odgovornoj brizi za ljubimce što je važno i za cijelu zajednicu. U okviru radionice, djeca uče i o važnosti higijene vezane za kontakt sa psima. U uslovima aktuelne pandemije, za najmlađe smo organizovali interaktivne online radionice putem aplikacije Zoom.

Pratite naše kanale, Facebook, Instagram i Youtube, za brojne korisne sadržaje kreirane posebno za vanredne uslove u kojima se nalazimo, a i naši instruktori za obuku pasa iz Dogs Trust Škole za pse su tu za sva vasa pitanja.

{youtube}NxAa2jDmER0{/youtube}

(dogstrust.ba, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Današnji spisak: Aktuelno radno vrijeme dm prodavnica

Naredna priča

Zerina Suyabatmaz: Emotivna poruka povodom pet mjeseci kćerke Miray

Najnovije iz VIJESTI

-->