fbpx
///

TEŠKE SITUACIJE Zašto bebe plaču?

Djeca u najranijoj fazi života koriste plač kako bi mogla komunicirati s okolinom i roditeljima. Upravo je plač najveći razlog brige

Roditelji su se toliko puta susreli s teškom i nezgodnom situacijom kada je dijete plakalo, a da nisu nikako mogli utvrditi razlog. Važno je da razumijete svoje dijete i njegov način komunikacije. Tako ćete sebi i djetetu olakšati cjelokupnu situaciju i smanjiti razinu stresa koji može loše utjecati na roditelje i dijete.

Plač je komunikacija

Zašto bebe plaču? Djeca u najranijoj fazi života koriste plač kako bi mogla komunicirati s okolinom i roditeljima. Upravo je plač najveći razlog brige jer roditelji nisu sigurni kako bi protumačili djetetov plač. Radi li se o nečem ozbiljnom ili dijete traži njihovu pozornost?

Upravo zbog toga oditelji trebaju što prije naučiti kako komunicirati sa svojim djetetom kako ono ne bi svaki put moralo plakati da nešto dobije. Komunikacija se gradi postepeno i uz mnogo strpljenja.

Važno je da na djetetov plač reagirate kako treba. U prvim mjesecima djelujete instinktivno i to na prve znakove plača, a već nakon nekoliko mjeseci kada ste dobro upoznali svoje dijete, lakše određujete što njegov plač znači.

Kako reagirati?

U početku ćete više puta govoriti “da” dok će kasnije doći i vrijeme za “ne”. Sve je u doziranju i u tome da naučite kako treba reagirati na određenu situaciju. Neka vam djetetov plač posluži kao dobar način snalaženja tijekom komunikacije koju razvijate s djetetom.

Postoji mnogo situacija u kojima kao roditelj niste sigurni kako reagirati. Sljedeći put kada dijete zbog nečega zaplače, a vi ste zauzeti nekim poslom, umjesto da odmah prekinete to što radite, bilo bi najbolje da se samo osmjehnete djetetu i date mu do znanja kako će sve biti u redu. To je bolje nego da ga odmah dižete čim on pokaže da mu nešto smeta.

Mnogi stručnjaci se nisu mogli dogovoriti oko toga treba li reagirati odmah na djetetov plač ili ga pustiti neko vrijeme. Neki su uvjereni kako je za dijete najbolje pustiti ga da plače kako bi se što prije naučilo da ne može uvijek biti po njegovom.

S druge strane postoje oni koji se pozivaju na rezultate istraživanja, a prema kojima su djeca koje su imala redovitu pažnju svojih roditelja postala samostalnija i manje plačljiva. Vi kao roditelj trebate procijeniti i osjetiti kako najbolje postupiti jer ipak je to vaš anđeo i centar svijeta.

Prethodna priča

VRIJEME PROMJENA Mudra 4-godišnjakinja objasnila problem novogodišnjih odluka

Naredna priča

Najnovije iz BEBE

-->