fbpx
///

POČNITE OD PRVOG DANA Vaspitajte dječake da poštuju žene

Nenamjerni propusti u vaspitanju mogu da stvore nepovratne posljedice

Vaspitanje je krucijalan, ali kompleksan proces.

Najveća briga svakog roditelja je pitanje da li će dijete izvesti na pravi put.

Dobro usađene moralne vrijednosti, pravi odabir okruženja i školskih ustanova, ispravni uzori i idoli… Listi nema kraja.

No, čini se da pitanje muško-ženskog odnosa pada u drugi plan i da dječaci često bivaju nenamjerno uskraćeni za prave informacije kako se treba ophoditi prema suprotnom polu.

Živimo vrijeme femicida. Svakodnevno smo svjedoci nasilja nad ženama i upravo je i zbog toga bitno odmalena učiti dječake kako da se ponašaju prema svojim vršnjakinjama, ali i starijim ženama kojima su okruženi.

Srećom, postoje male stvari koje prave razliku, a možemo da ih uvedemo u svakodnevicu.

Pričajte priče u kojima su djevojčice heroji

Kad čitate knjigu djetetu ili mu puštate crtani film, odlučite se za priču u kojoj je djevojka glavni lik. Ne ona kojoj treba spašavanje, već ona koja spašava svijet.

Dječaci, na žalost, odrastaju na pričama u kojoj je muški rod domintantan kad je akcija u pitanju, zato je izmjena percepcije zdrava stvar.

Igrajte se imenima

Nema razloga zašto ne biste sugerisali dječaku da neku od svojih igračaka, npr. dinosaurusa, nazove ženskim imenom, prenosi “Parents-Together”. 

Kad stvari nazovemo imenom – dajemo im ličnost. Ovaj potez stvara bliži odnos sa ženskim rodom.

Okružite ga muškarcima koji poštuju žene

Djeca se vaspitavaju po modelu onog šta vide, a ne onog što im se nameće. Zato se uvjerite da je blisko okruženje vašeg dječaka sastavljeno od muškaraca koji hvale i uzdižu žene.

Ukoliko je vaš partner neko ko se opire feminizmu i misli “da muškarci vladaju svijetom”, velika je vjerovatnoća da će dječak odrasti na tim uvjerenjima.

Izbacite fraze “poput djevojčice” ili “to je za djevojčice”

Sigurno ste sto puta čuli fraze “plakao je poput djevojčice”, ili “roze boja je za djevojčice”.

Rodni stereotipi su opasni, eliminišite ih iz riječnika i učinite vaš vokabular rodno inkluzivnijim.

To će povećati samopouzdanje vašeg sina, a samouvjeren muškarac bez sakrivenih kompleksa i nesigurnosti nikad neće predstavljati opasnost po ženu.

Agresija se rađa iz frustracije, a frustracija nastaje zbog potiskivanja emocija ili nekog dijela sebe za koji smatramo da nije društveno prihvatljiv.

Prethodna priča

RODITELJSTVO NEKAD I SAD Da li danas previše kompliciramo?

Naredna priča

ZMAMO ŠTA SU NAM DJECA RADILA OVO LJETO Raspust uz YouTube, crtane, serije i igrice

Najnovije iz OSNOVCI

-->