fbpx
(Profimedia)
///

BUDITE NA OPREZU Šta da radite u slučaju ujeda zmije

Dvanaestogodišnju djevojčicu je prije par dana kod Zvornika ujela zmija, poskok, koji se nerijetko sreće na ovim prostorima

Prije par dana u selu Pahljevići u opštini Zvornik dvanaestogodišnju Samiru Abidović je ujeo poskok i na svu sreću, ona nije u u životnoj opasnosti.

No, to je izazvalo strah kod mnogih, posebno kod roditelja, jer su djeca na raspustu i većinu vremena provode napolju. Razloga za strah nema, ali bi trebalo znati šta uraditi u slučaju da vaše mališane ujede zmija.

Protuotrov – što prije

Zmije ne ujedaju često, a naše jedine dvije otrovnice su poskok i riđovka.

Poskok može da bude dužine od 60 do 80 cm, sivobraon je boje i ima cik-cak šaru duž leđa, vrh repa mu je obojen. Riđovka je malo manja od poskoka i na glavi ima šaru u obliku latiničnog slova V. Osnovna boja varira u zavisnosti od staništa.

Kada uplašite zmiju i ona vas ugrize, niste odmah u životnoj opasnosti. Smatra se da bi zdrava odrasla osoba mogla da preživi i bez seruma, ali zbog svih mogućih zdravstvenih komplikacija, protivotrov treba primiti što prije.

Dvije ubodne rane

Ujedi se najčešće nalaze na ekstremitetima. Na mjestu ugriza obično se vide dvije ubodne rane. Rana nije znak da je otrov ubrizgan u tijelo, simptomi će to pokazati. Sat vremena nakon ujeda, na mjestu ugriza pojavljuju se bol i lokalni edem.

Kada se nalazite na staništima zmija, poput visoke trave, kamenjara ili šume, svakako – budite na oprezu. Pazite gde stavljate ruke i noge i uvijek nosite dugačke pantalone i duboke cipele ili čizme.

Dodatni savjeti za zaštitu

Po mraku se krećite sa baterijskom lampom.

Neka područje oko vašeg doma i dvorišta bude pokošeno i bez štetočina, ostataka i gomila drva. Drugim riječima, ne dozvolite da vaše dvorište postane mjesto gde zmije mogu lako da nađu hranu, poput glodara, ili da se sakriju od predatora.

Ne širite naftalin u svom dvorištu, on ne odbija zmije a može predstavljati opasnost za druge divlje životinje ili malu djecu.

Šta ne treba raditi

Sledeće radnje neće vam pomoći, a čak mogu i da pogoršaju stvari:

Ne koristite steznike

Nemojte rezati ranu niti pokušavati da isisavate krv

Ne nanosite led

Žrtvi ujeda zmije ne smeju se davati alkohol ili neke droge.

Takođe, lekari ne moraju da znaju kakva vrsta zmije vas ujela i od čega moraju da vas leče. Zato ne pokušavajte da je ubijete, zarobite ili fotografišete – samo je ostavite na miru.

***

Prethodna priča

PSIHOLOZI SAVJETUJU Kako da otkrijete je li vaše dijete nadareno

Naredna priča

KUPUJTE NA VRIJEME Trudnički grudnjak mora biti čvrst, ali i udoban

Najnovije iz OSNOVCI

-->