fbpx
///

KAKO ODJENUTI NOVOROĐENČE PO VRUĆINAMA: Nepisano je pravilo – jedan sloj odjeće više od nas

 Ako je bebica sita, suha, nema temperaturu i ne grči se zbog bolova u trbuščiću, a i dalje neutješno plače, velika je vjerovatnost da vam pokušava reći kako mu je vruće ili hladno. 

Bebu nije jednostavno odjenuti u ovim ljetnim mjesecima jer, osim odgovarajuće temperature, u obzir valja uzeti i zaštitu od vjetra ili sunca.

Kod novorođenčadi treba voditi računa o tome da je njihova prirodna temperatura mrvicu viša od našepa ih treba odijevati malo toplije nego što odijevamo sebe.

Zapravo je nekakvo nepisano pravilo sljedeće: jedan sloj odjeće više od nas. 

Kad su u pitanju malo starije bebe, najbolje se držati onoga da je djeci vruće jednako kao i nama, pa im je i svaki dodatni sloj odjeće jednako nepodnošljiv kao što bi bio i nama.

Osim toga, odjenete li dijete previše, moglo bi od znoja dobiti osip, a pri duljem izlaganju takvim uvjetima i toplinski udar. shutterstock_463955351.jpg Materijal idealan za svako doba godine, a osobito za ljeto, svakako je pamuk (Foto: SHUTTERSTOCK)

SAMO PAMUK

Materijal idealan za svako doba godine, a osobito za ljeto, svakako je pamuk, koji osjetljiva dječja koža najbolje podnosi. Bodiji, hlačice, majice, haljinice – sve bi to trebalo biti od prirodnog pamuka tankog tkanja i ne preusko krojeno jer ćete svoje dijete, a i sebe, tako najprije poštedjeti muka neugodnog crvenila i osipa.

Bodići su pritom najzahvalniji dio bebine garderobe jer dijete može za velikih vrućina biti samo u njima, a roditelji se ne moraju brinuti hoće li se pelena “oteti kontroli” ili leđa nakon malo meškoljenja ostati gola.

OPREZ, SUNCE!

Valja stalno imati na umu upozorenje i liječnika i meteorologa kako boravak na suncu između 10 sati ujutro i 17 sati poslije podnenipošto zbog zračenja nije preporučljiv ni odraslima, a djeci još manje.

Zato je bolje, kad je to moguće, ljetne šetnje s djetetom organizirati u ranijim jutarnjim ili večernjim satima, kad ni vanjske temperature nisu tako visoke, a rizik izlaganju štetnim sunčevim zrakama bitno je smanjen. 

Opasnost od sunčevih zraka za novorođenčad i bebe još je veća jer djecu do šest mjeseci starosti (neki kažu i do godine dana) nije preporučljivo mazati kremama sa zaštitnim faktorom. Njihova je koža još uvijek preosjetljiva i nije formirala dovoljno prirodne obrane, a svako sredstvo za zaštitu od sunca ima i pomalo agresivnih hemikalija koje prodiru u tijelo.

Tako se vraćamo na tanki pamuk: kad ste vani, djetetu trebaju dugi rukavi, duge nogavice, a bilo bi dobro i da su odjevni predmetisvjetlijih boja jer one bolje odbijaju sunčeve zrake i čine boravak na zraku ugodnijim. 

Šeširić je također obvezan: kapica će samo djelomice pomoći, dok će šeširić širokog oboda koji pokriva sa svih strana, uključujući i vrlo osjetljivu kožu vrata, mnogo bolje zaštititi bebu od sunca. Toga bi se trebalo pridržavati i za oblačnih dana jer štetna zračenja u ljetnim mjesecima prodiru i kroz naoblaku u ono vrijeme od 10 do 17 sati, pa izlaganje gole dječje kože ni tada nije poželjno.

SLOJEVI, SLOJEVI

Vrijeme ljeti zna biti vrlo prevrtljivo. Ove godine, posebno. Niste se ni snašli, a već se spustio pljusak i temperatura pala za 15 stupnjeva.

Čak i ako nisu posrijedi tako drastični vremenski uvjeti, uvijek je dobro u pripremi imati dodatne odjevne predmete kad izlazite s novorođenčetom ili bebom iz kuće. 

Periferna cirkulacija u tako male djece zbog nekretanja još uvijek ne funkcionira u potpunosti, stoga je dobro sa sobom ponijeti čarapice i rukavice. 

Starija beba može cijelo ljeto provesti samo u peleni i bodiću, ako to temperature dopuštaju, no ipak je potrebno češće provjeriti temperaturu ruku i nogu. Ako su hladne, bebi trebaju čarapice i rukavice, možda i kakva lagana, pamučna vestica ili jakna.

Prethodna priča

ŠTO JE TOURETTEOV SINDROM? Tikovi obično počinju s četiri godine, a prepoznaju se po 7 kratkih simptoma

Naredna priča

MAYE MUSK: Naučite djecu da sama preuzimaju odgovornost

Najnovije iz BEBE

-->