fbpx

Pedijatrica Zagorka Vidović za Kidsinfo: Šta raditi kada je bebi sužen suzni kanal

Pedijatrica prim. dr  Zagorka Vidović iz Doma zdravlja u Šipovu za Kidsinfo piše o suženom suznom kanalu kod beba.

U nastavku pročitajte njen tekst i ne zaboravite da je novi broj Kidsinfo magazina dostupan online.

Pedijatrica Zagorka Vidović

Suze proizvodi suzna žlijezda, koja se nalazi u području iznad očiju. Suze prekrivaju površinu oka, te ga na taj način podmazuju i štite, a zatim se slivaju do unutrašnjih delova gornjeg i donjeg kapka, do mesta nazvanog punkta (rupica). Nakon toga suze se slivaju kanalićima do nazolakrimalnog kanala, koji je spojen s nosom.

Blokada se može pojaviti u bilo kojem delu suznog sistema. Kod brojne dece je prisutna blokada suznog kanala pri samom rođenju. Sistem odvođenja suza može biti nerazvijen ili mogu biti prisutne razne abnormalnosti suznog kanala. Često je uzrok tanka membrana koja fizički blokira otvor (punkta), kroz koji suze odlaze u nos (nazokrimalni kanal).

Ako ste primetili da vašoj bebi stalno suze oči, odnosno da se suzice intenzivno skupljaju u očima, te da povremeno ima i lepljivu sluz na rubovima kapaka, kao i u unutrašnjem ili spoljašnjem uglu oka i da su trepavice često slepljene jedna uz drugu, nemojte se bojati, vašoj bebi jednostavno izvodni suzni kanalići još uvek nisu postali prohodni.

Prolaznost nosno-suznog kanala normalno se uspostavlja nakon rođenja i taj proces se kod 95% dece završava do 12. meseca života. Iako se većina slučajeva začepljenih suznih kanala kod novorođenčadi reši tokom prvih nekoliko meseci detetovog života (uglavnom u prvih 4-6 mjeseci), svakako bi trebalo planirati pregled oftalmologa da bi se isključila druga ozbiljnija stanja. U nekim slučajevima, međutim, uspostavljanje prolaznosti ovog kanala je zakasnelo, zbog čega se javljaju problemi.

TERAPIJA

Osnovni princip terapije je pravilna masaža unutrašnjeg ugla kapaka, odnosno predela suzne kesice. Cilj ove masaže, koju roditeljima detaljno treba da objasni očni lekar, jeste pokušaj da se povećanjem hidrostatskog pritiska u nosno-suznom kanalu spontano perforira jedna opnica na samom kraju kanala, takozvana Hasnerova valvula, jer je njena perzistencija najčešći uzrok opstrukcije. Masiranje se izvodi kažiprstom koji prislonite uz unutrašnju stranu korena nosne kosti, tik uz unutrašnji očni ugao na strani blokiranog suznog kanala. Prstom se potom naprave 2 ili 3 kratka poteza ka dole prema nosu. 

Da biste olakšali simptome, treba obavljati redovnu higijenu očiju kod bebe (ispirati oči fiziološkim rastvorom ili veštačkim suzama bez konzervansa nekoliko puta dnevno, uz brisanje viška suzica i sluzi). Antibiotici se daju samo kad postoji conjunctivitis (zapaljenje i infekcija konjuktive). U tom slučaju je najbolje uzeti bris oka i na osnovu antibiograma odrediti najefikasniju terapiju.

SONDIRANJE NOSNO-SUZNOG KANALA

Odluku o tome da li je i u kom trenutku je potrebno sondiranje nosno-suznog kanala donosi isključivo oftalmolog, na osnovu kliničke slike i uzrasta deteta. Najidealnije vreme za sondiranje nosno-suznog kanala  je između 11. i 15. meseca starosti deteta, ali ukoliko je opstrukcija jako izražena i masaža ne daje rezultate, intervencija se radi i ranije.

U manjem broju slučajeva, sondiranje nosno-suznog kanala  treba ponoviti, ali nikad pre isteka tri meseca od prethodnog sondiranja. Sondiranje se izvodi ubacivanjem specijalne sonde u nosno-suzni kanal, kroz majušni otvor kanala, suznu tačkicu, na donjem ili gornjem kapku oka.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Hana Hadžiavdagić iskreno o reproduktivnom zdravlju: Slučajno sam otkrila da imam rijetku bolest

Naredna priča

Tamara Trgovčević za Kidsinfo: Rodila me tetka koza 

Najnovije iz Zdravlje

-->