fbpx
//

MATCY MATCHY: Imate li i Vi svoju omiljenu kombinaciju?

Matchy matchy je izraz koji donedavno niste koristili. Ali kao i mnoge stvari, eto stalno vam se pojavljuje na feedu.

Gotovo dva miliona objava na Instagramu tagirano je upravo ovim hashtagom, #matchymatchy. Da, ova rečenica zvuči vrlo, vrlo moderno, možda nekima i neshvatljivo. No, iza modernog izraza matchy matchy stoji jedna poprilično staromodna i dugotrajna praksa: ono kad se mama ili tata obuku jednako kao dijete.

A jeste li se ikada zapitali zašto vam je ta ideja toliko fora? Naravno, ostavljamo mogućnost da nekima to jednostavno – nije fora.

Jednostavno neodoljivo

Da, nemoguće je odoljeti takvim kombinacijama, a jednostavno su idealne za dobre fotke, to je činjenica.

No, nije sve samo u vizualnom dojmu. Ovaj trend nije nastao bez razloga i povoda. Kad cijela porodica odjene iste pidžamice ili iste praznične džempere, navuče iste zimske papuče na noge…

Osim što je simpatično vidjeti ih na okupu, psiholozi kažu da je se tako jača osjećaj zajedništva porodice.

Na taj način jasno do znanja dajete da ste vi i mališani članovi istog plemena, porodice. Radi se o vrlo iskonskom osjećaju!

Kad posegnete za dječijom majicom koja jako nalikuje vašoj, onda to podsvjesno radite zato što ste jako ponosni na svoje dijete.

Tako ćete odati priznanje svojoj djeci koja vas usrećuju i potvrditi da ste svi velika sretna porodica.

Ne pretjerujemo, samo vam govorimo što je to u vašoj podsvijesti što vas „tjera“ da jednako odiijevate sebe i djecu.

Dozvola za glupiranje

No, postoji i druga strana toga! Kad sebe odjenete jednako kao i svoje dijete na neki način brišete granice i dopuštate sebi da budete dijete. Na neki si način tako pružate opravdanje za blesavo ponašanje. Jer – nismo li svi negdje duboko u sebi djeca? Pa ako se tako odjenemo, možemo se tako i ponašati…

Jer upravo bi ta ideja mogla objasniti zašto je popularno odijevati se jednako kao i dijete. Naime, stručnjaci smatraju da ono kako se odijevamo utječe na ono kako se osjećamo – a ko ne bi poželio opet malo biti dijete?

Odavno je tako

Ako ste pomislili kako je matchy matchy jedna obična moderna, instagramska izmišljotina, u krivu ste. Još je 1908. godine modna dizajnerica Jeanne Lanvin lansirala dječju liniju koja je bila načinjena od istih materijala i jednako dizajnirana kao i linija za žene.

Tridesetih su godina taj trend popularizirale zvijezde tog doba koje su odijevale svoje kćeri kao sebe. Tokom Drugog svjetskog rata su mame kod kuće šile jednake odjevne predmete sebi i djeci.

Nakon nekoliko desetljeća stanke, trend se vratio, a nije tajna da su razlog popularne društvene mreže. Gotovo da nema poznate mame koja nije objavila barem jednu fotku s matchy matchy tagom, a modne linije gotovo redovno izbacuju jednake proizvode za (najčešće) mame i djecu.

Dakle, imate li i vi svoju #matchymatchy kombinaciju?

Prethodna priča

PORODIČNI DAN: Vesele igre, druženje i učenje o vakcinaciji

Naredna priča

MITOVI I LEGENDE Jesu li jedinci stvarno razmaženi?

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->