fbpx

Učinkovite uklanjajte mrlje pomoću održivih proizvoda

Kafa na košulji, čokoladni sladoled na omiljenoj majici ili umak od špageta na hlačama – te problematične situacije poznate su svima! Postoji mnogo malih pomoćnika, koji će omiljenu odjeću besprijekorno očistiti, a da su uz to nježni. Otkrivamo na koji način i uz koje proizvode možete na održiv i učinkovit način ukloniti mrlje.

Održivo uklanjanje mrlja – u čemu je razlika?

Održivi proizvodi za uklanjanje mrlja razlikuje se od uobičajenih u tome što se ne baziraju na hemijskim već prirodnim sastojcima. Kristalna soda ili žučni sapun su primjeri biološki razgradivih proizvoda koji ne štete prirodi.

Mrlja mora nestati – i to brzo!

Vrijedi pravilo: Što prije krenemo s uklanjanjem mrlje, to je veća šansa da će se ista u potpunosti ukloniti. U suprotnom će se mrlja osušiti i povezati s vlaknima tekstila. Zbog toga bi odmah nakon nastajanja mrlje trebalo istu laganim pokretima očistiti – trljanje je u ovom slučaju pogrešno. Na taj način bi oštetili i otvorili vlakna, što bi pomoglo mrlji da što dublje prodre u materijal.

Snagom prirode protiv tri najčešće vrste mrlja

1. Mrlje od kafe

Mrlje od kafe su loše – no, ako se pravilno tretiraju, mogu se ukloniti. Prvo opreznim pokretima krpom pokupite višak tečnosti s odjeće kako bi mrlja bila što manja. Ako je mrlja od kafe već starija i osušena, istu natopite vodom. Nakon toga tretirajte namjenskim deterdžentom za mrlje. Ostavite da djeluje oko 5 minuta, a nakon toga stavite odjeću u mašinu na pranje. Tokom pranja se preporučuje korištenje prirodnih deterdženata s održivom kristalnom sodom. Ovaj efektivni sastojak oslobađa tekstile tokom pranja od svake mrlje.

2. Mrlje od trave i blata

Nije rijetkost vidjeti mrlje od trave ili blata kada se djeca vrate kući nakon igranja. Ali to nije razlog za očajavanje, jer oboje se može ukloniti na održivi način. Za mrlje od trave preporučujemo prethodno tretiranje namjenskim deterdžentom za mrlje od trave i blata. Nanesite ga direktno na mrlju, lagano vlažnom krpom utrljajte i stavite komad odjeće u mašinu na pranje.

Kod mrlja od blata savjetujemo da mokru mrlju ne tretirate odmah, nego pustite da se osuši. Takve mrlje se u većini slučajeva mogu očistiti opreznim pokretima četkom. Zatim se prije normalnog pranja u mašini, mrlja treba tretirati žučnim sapunom.

3. Make up mrlje

Htjeli ste se brzo presvući i već se dogodilo: mrlje make up-a na odjeći. Dosadno, ali ne toliko strašno. Uz malo mira, strpljenja i odgovarajuća sredstava, omiljena majica izgledat će kao nova. Većinom je prva reakciju staviti komad odjeće odmah u mašinu, ali nije ispravna. Umjesto toga se mrlje od make up-a tretiraju sastojkom kojeg smo već kod drugih tipova mrlja upoznali: žučni sapun. Kako biste uklonili mrlju, lagano pokvasite mrlju i trljajte sapunom preko mrlje, sve dok ona u potpunosti ne nestane. Zatim se odjeća može normalno prati u mašini i vraća se bez mrlje u ormar.

4. Mrlje od ulja

Uklanjanje mrlja od ulja može biti pravi izazov. U tom slučaju je svejedno radi li se o jestivom ili motornom ulju. Problem kod tih mrlja jeste što se masnoća ne topi u vodi. Na sreću, postoje tvari koje oslobađaju masnoće poput – da pogodili ste – našeg omiljenog održivog žučnog sapuna. Kod mrlja od ulja preporučujemo da smočite komad odjeće, na mrlju utrljate žučni sapun i zatim toplom vodom isperete. Najbolje bi bilo ovaj proces ponoviti više puta. Kod zadnjeg ponavljanja procesa, nanesite debeli i bogati sloj žučnog sapuna i pustite pola sata da djeluje na mrlju. Nakon toga žučni sapun nemojte ispirati, nego s tim slojem na sebi samo ubacite komad odjeće u veš mašinu. Mali savjet: Ako niste u mogućnosti odmah oprati odjeću, možete istu alternativno pokvasiti i ostaviti u vodi. Jednostavno u vodi istopite žučni sapun i prethodno tretirani komad odjeće stavite u istu.

Prethodno prirodno obrađivanje mrlja

Za određene mrlje se trebati pobrinuti prije nego što komad odjeće samo stavite u veš mašinu na pranje. Najčešće mrlje – kafa, trava, blato, make up i ulje – su već poznate. Mrlje od voća i povrća su jedne od onih koje treba prije pranja prethodno tretirati. Ovdje je od velike koristi odstranjivač mrlja s kojim tretirate odjeću prije. Također je kod ovakvih mrlja isto pogodan žučni sapun. Najčešće su varijante spreja ili olovke za mrlje. Koliko je vremena potrebno da djeluje, razlikuje se od proizvoda do proizvoda. Zbog toga preporučujemo da prije upotrebe pročitate uputstva na pakovanju. Tamo isto tako možete pronaći da li prethodno na neupadljivom mjestu na odjeći trebate testirati proizvod. Već tokom idućeg pranja uklanjaju se sve mrlje. Za bebe i dječiju odjeću postoje specijalni održivi proizvodi koji na poseban, nježan i održiv način uklanjaju mrlje, dok u isto vrijeme ne nadražuju dječiju kožu.

Uključite mašinu za veš i započnite

U idućem koraku se tekstili peru u mašini za veš. U asortimanu dm prodavnica postoji veliki izbor održivih deterdženata, koji odjeću temeljito čiste i istovremeno njeguju. Uz to, održivi deterdženti ne djeluju agresivno na vlakna i osvježavaju boje. Kako bi odjeća ostala mekana i ugodno mirisala, uz deterdžent dodajte održivi omekšivač.

(dm-drogeriemarkt.ba, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Predškolska djeca sistematske preglede moraju obaviti samo u JU Dom zdravlja KS

Naredna priča

HBŽ: Nova školska godina kreće 7. septembra

Najnovije iz VIJESTI

-->