fbpx
///

DRUŠTVENE MREŽE Ne treba oduzimati mobitele, ali prava kontrola znači miran san

Unatoč vašim najvećim strahovima, nije sve što vaše dijete pristupa na društvenim mrežama negativno. I mnoga djeca gledaju na ove stranice i aplikacije kao na zabavan i jednostavan način za povezivanje s prijateljima

Američki stručnjaci su prošlog mjeseca izdali strogo upozorenje o uticaju društvenih medija na mentalno zdravlje djece.

– U ovom trenutku još nemamo dovoljno dokaza da utvrdimo jesu li društveni mediji dovoljno sigurni za djecu i adolescente – kazao je hirurg Vivek Murthy.

On je istakao da je prerano da djeca i sa 13 godina koriste društvene mreže.

– Mnogo je bolji pristup da djeca čekaju do najmanje 16 godina – rekao je za CNN.

I može se činiti da je jednostavno rješenje da se mala djeca u potpunosti udalje od platformi društvenih medija, ali to nije realno za sve.

Minimalna dob za kreiranje naloga na glavnim platformama kao što su Instagram, TikTok i Snapchat je 13 godina, ali mnoga djeca i dalje pronalaze načine da koriste aplikacije kako bi ostala povezana s prijateljima i kolegama iz razreda, a da njihovi roditelji ne znaju.

Ako je vaše dijete aktivno uključeno u društvene mreže, trebali biste se pobrinuti da ih koristi na odgovarajući način, kaže dr. Stacy Doumas, šefica odjela za dječju i adolescentnu psihijatriju u medicinskom centru Hackensack Meridian Univerziteta Jersey Shore.

– Zaista se radi o razgovorima o tome šta je tamo – kaže Doumas.

Ističe kako je poticanje zdravog ponašanja primjerenog uzrastu koje se vrti oko prijateljstva i različitih aktivnosti produktivnije od provođenja vremena na internetu.

Bilo da vaša djeca imaju 10, 14 ili 16 godina, Doumas preporučuje da preduzmete ova četiri koraka kako biste bolje usmjerili svoje aktivnosti na mreži.

1. Saznajte za šta koriste društvene mreže i kako to utiče na njih

Može biti od pomoći da jednostavno pitate svoju djecu koje aplikacije koriste i s kojim stvarima komuniciraju, kaže Doumas.

Kada im se obratite u vezi s njihovim aktivnostima na mreži, ne biste trebali samo pitati o tome da li su na društvenim mrežama ili ne. Također je važno znati koje vrste sadržaja konzumiraju, kaže Doumas.

Za početak postavite ova ključna pitanja o sadržaju s kojim se vaša djeca bave:

Jesu li objave s kojima komunicirate nasilne ili seksualne prirode?

Da li oni uključuju maltretiranje ili uznemiravanje na mreži?

Unatoč vašim najvećim strahovima, nije sve što vaše dijete pristupa na društvenim mrežama negativno. I mnoga djeca gledaju na ove stranice i aplikacije kao na zabavan i jednostavan način za povezivanje s prijateljima.

Čak i tada, Doumas predlaže roditeljima da budu svjesni kako društveni mediji utječu na cjelokupno ponašanje djeteta: „Da li to remeti san? Da li to remeti ličnu socijalizaciju ili vaše porodično vrijeme?” ona kaže.

2. Napravite porodični plan za korištenje društvenih medija

Donesite odluku, kao porodica, o ovim ključnim faktorima:

U kojoj dobi djeca u našoj porodici mogu početi koristiti društvene mreže?

U koje doba dana je upotreba društvenih mreža u redu?

Koja su naša ograničenja na društvenim mrežama?

Postavljanje ovih pravila uz svoju djecu „podstiče otvorenu komunikaciju“ između roditelja i djeteta, i obrnuto, o tome šta je prihvatljivo, a šta nije.

Ovaj nivo transparentnosti može postaviti jaku osnovu za roditelje „kako bi znali šta njihova djeca rade“, kaže Doumas.

Pridržavanje vlastitih ograničenja na društvenim mrežama predstavljat će dobar primjer vašoj djeci, dodaje:

– Želite da budete i sami model kako dobro koristite društvene mreže, da je to zdravo i prikladno.

3. Obrazujte svoju djecu o onome što mogu vidjeti, ali poštujte njihovu privatnost

Razgovarajte sa svojom djecom o tome na šta mogu naići u aplikacijama koje koriste, kaže Doumas. Objašnjavajući im zašto su određene stvari neprikladne ili opasne, vjerojatnije je da će ih označiti kada se dogode.

– Možete ih osnažiti da donesu prave izbore, kao i da prijave ako vide da se nešto dešava što nije u redu. Ako vide da je neko dijete u nevolji, ili da je neko maltretiran ili uznemiravan – kaže ona.

Znajte da je potpuno u redu nadzirati račune vašeg djeteta na društvenim mrežama, kaže Doumas, “sve dok im dajete do znanja da to radite” kako biste izbjegli kršenje njihove privatnosti.

– Kako tinejdžeri postaju stariji, želite im vjerovati. Želite da im date nezavisnost – kaže ona. Ali vodite računa da razgovarate s njima o osjetljivom sadržaju koji mogu vidjeti, kako bi se osjećali ugodno da razgovaraju s vama o tome.

4. Poticati zdrave društvene aktivnosti izvan interneta

Razmotrite mogućnost da se vaše dijete duže vrijeme okreće društvenim mrežama jer se osjeća usamljeno.

U 2020. godini usamljenost je bila u porastu, a korisnici društvenih mreža, posebno Gen Zer, to su najviše osjećali, prema studiji Cigne.

Kako biste pomogli svojoj djeci da izbjegnu oslanjanje na društvene mreže za povezivanje, usmjerite ih na druge aktivnosti za društvenu interakciju, kaže Doumas.

Evo nekoliko stvari koje možete učiniti, a koje su posebno odlične za tinejdžere, kaže ona:

Predložite da napravite planove sa njihovim prijateljima

Razgovarajte s njima o tome koji sportovi bi mogli biti zainteresirani

Pomozite im da pronađu posao nakon škole.

– Ovo ne znači da nema nikakvih društvenih medija, ali ih ohrabriti da se druže sa svojim prijateljima nakon škole i igraju fudbal, košarku ili jednostavno trče – kaže Doumas.

Prethodna priča

MALI NOGOMETAŠI "UNIS VOGOŠĆA": San postao stvarnost

Naredna priča

NIJE ŠALA Ovo je apartman za porođaj u danskoj državnoj bolnici

Najnovije iz Društvene mreže

-->