fbpx
/

MIT ILI ISTINA: EVO UTEMELJENIH PODATAKA O ZAČEĆU I PLODNOSTI

Priznajte, koliko ste savjeta dobili prije trudnoće! I koliko ste puta htjeli nasmijati se u lice onima koji ih dijele, u nevjerici da i danas, kad ljudi lete na Mjesec, drugi dijele mitove o tome koji je najbolji način da začnete ili uspješno iznesete trudnoću.

To i nije čudno, oko nas je previše informacija. A u većini, nekim čudom, onih koje nas zbunjuju.

Mitovi, izmišljene priče, znate ono o prijateljicinoj prijateljici, koja je ostala trudna baš nakon što je… Jela neko voće, pila neki čaj, radila neke vježbe, držala noge u zraku, savijala se kao perec.

Da budemo načisto, neki od ovih podataka su čisti mitovi. Ili u nekim slučajevima i izmišljotina.

Zato je tim stručnjaka vodećeg britanskog brenda za trudnoću i plodnost Clearblue donosi znanstveno utemeljene podatke o začeću i plodnosti.

Couple showing positive results of pregnancy test

MIT: Moguće je zatrudnjeti bilo kad tokom mjesečnog ciklusa.
ISTINA: Kako biste zatrudnjeli potrebno je imati spolni odnos prije i tokom dana ovulacije. Najplodniji dani su dva do tri dana prije ovulacije i na sam dan ovulacije.

MIT: Menstrualni ciklus traje 28 dana i svaka žena ima ovulaciju 14. dan ciklusa.
ISTINA: Prosječni menstrualni ciklus traje 28 dana, no svaka žena je posebna i čak kod polovice ciklus varira sedam dana ili više. S obzirom na različite cikluse različiti su i dani ovulacije pa može biti dosta teško utvrditi plodne dane.

MIT: Mjerenjem tjelesne temperature možete lako zatrudnjeti.
ISTINA: Mjerenje tjelesne temperature nije poželjno ako želite ostati trudni. Ženina tjelesna temperatura raste tek nakon ovulacije kada je već prekasno za oplođivanje jajne stanice u tom menstrualnom ciklusu.

MIT: Nikada nisam koristila hormonalnu metodu kontracepcije pa bih brzo mogla začeti.
ISTINA: Samo zato što vaši hormoni nisu bili pod utjecajem hormonalnih kontraceptiva ne znači da ste u prednosti. Vaše tijelo možda može bolje samo regulirati hormone, no na plodnost utječu I brojni drugi faktori, a ne samo kontraceptivi.

MIT: Prvo dijete sam začela lako, tako da sa sljedećom trudnoćom ne bi trebalo biti problema.
ISTINA: Nema sigurnog dokaza za ovu tvrdnju. Bit ćete stariji, imat ćete manje vremena za spontani spolniodnos, a možda ćete imati i drugog partnera.

Ako imate manje od 35 godina i pokušavate zatrudnjeti više od godine dana, razgovarajte s liječnikom (šest mjeseci ako imate više od 35 godina).

MIT: Možete zatrudnjeti tokom menstruacije.
ISTINA: Ako imate jako kratak menstrualni ciklus i krvarenje tijekom više dana na početku ciklusa, moguće je da ćete biti na početku podnih dana prije nego što je krvarenje prestalo.

Stručnjaci također ukazuju da je normalo osjećati da je spolni odnos postao mehanički tokom pokušaja začeća. Ovaj je osjećaj nešto što iskuse mnogi parovi, što ne znači da nešto nije u redu u njihovom odnosu, napominju Clearblue stručnjaci.

Prethodna priča

U STRAHU SU VELIKE OČI, A U DJEČIJIM VELIKI STRAHOVI

Naredna priča

MISLIMO NA VRIJEME: IDEMO U SREDNJU!

Najnovije iz Put do trudnoće

-->