fbpx

PRESLATKE STVARI KOJE NAM NEDOSTAJU KAD BEBA ODRASTE

Kada curi mlijeko iz bradavica i nosimo prljave mrlje poput činova na odjeći, teško je razmišljati da ti rani mjeseci s bebom ne traju vječno.

Ali gotovo svaki roditelj će vam reći – buđenje u 3 ujutro, borbe s autosjedalicama, neprestano slušanje uspavanki i dječjih pjesmica stvarno prolaze u tren oka.

Nakon toga ostaju samo najslađi trenuci ranog roditeljstva, kada je miris glavice tvoje bebe bio jednako opuštajuć kao i sat joge. 

Zašto su nam bebe toliko slatke da ih poželimo pojesti?

Mame kažu da vrlo brzo, a vrijeme prebrzo prolaze, počinju zaboraviti kako su se osjećale iscrpljeno, kako radile raspored oko spavanja, hranjenja, mijenjanja pelena. 

Što nam najviše fali kada naše dijete odraste?

1. Ah ta bucmastost

Bebe nam se uvijek čine bucmaste kad se rode. Ili barem imaju prekrasne okrugle obraze, nabore na vratu, nogama, ruka. Neke se bebe odmah po rođenju čine kao superheroji. A koji to roditelji ne vole?

2. Spontani sretni krikovi

Još prije nego prohodaju i progovore prve riječi naša djeca su sposobna za neobuzdan entuzijazam. Ali, to nije ništa u usporedbi s cviljenjem od radosti koje su “proizvodili” kao bebe. Poput cunamija sreće, ti su zvuci bili snažni i glasni. Pravo upozorenje za nas. Kao da ta sićušna tijela nisu mogla zadržati svu sreću i energiju.

3. Lakše putovanje

Danas se čini da su putovanja bila lakša dok su naše bebe bezrbižno spavale u sjedalicama. Ako smo kasnili, problem smo rješavali uzimanjem u naručje. Nije bilo čekanja da na vezanje tenisica, iznenadni hitni odlazak na toalet. Ko bi rekao da ćemo ikad žaliti za pelenama?

4. Vrijeme spavanja

Neki roditelji godinama nakon što im bebe odrastu pričaju o besnim, dugim, višemjesečnim noćima bez sna. No, mame su koristile dan za poslijepodnevnu dremku. Koja bi dobro došla i danas. Neki su roditelji imali više sreće. Mogli su planirati dan u segmentima prije i poslije spavanja. Obaviti sve na vrijeme i imati vremena i za sebe. Kad djeca malo poodrastu većina tako brižljivo tempiranih aktivnosti pada u vodu.

5. Jednostavna, sitna zadovoljstva

Prije trudnoće obično znamo za dvije brzine – brzo i brže. No, porod i beba nas nauče umijeću usporavanja. Pa imamo vremena za šetnje, osluškivanje i svojih potreba, par stranica knjige dok beba spava, duže kupke dok bebu čuva tata.

6. Šetnja

Većina mama i roditelja otkrili su čar šetnje baš sa bebom u kolicima. Pa smo šetale kroz grad, do kupovine, s prijateljicama na kafu. Zato smo brzo zaboravile i trgovine sa stepenicama gdje je teško doći s kolicima ili visoke trotoare.

7. Taj miris bebe

Nezaboravno i neponovljivo. U tren se zaljubimo u njihov miris. Pa onda mirišemo ručice, stopala. I sve to pamtimo dok nam tinejdžer ne ostavi smrdljive tenisice u hodniku.

8. Sve prvo se pamti!

I danas pamtimo prve važnije stvari naše bebe – prvo okretanje, samostalno sjedenje, hodanje, nespretno žvakanje. Pa onda naš prvi izlet, odlazak na more, igranje sa prijatljeima.

Neke smo stvari srećom u stanju i zaustaviti u vremenu. Na fotografijama i video snimcima.

I uživamo u svakom danu dok beba prestaje biti beba i postaje malo dijete

Prethodna priča

KAKO USPOSTAVITI KVALITETAN ODNOS SA DJETETOM?

Naredna priča

ČAROBNA FORMULA ZA ODGOJ USPJEŠNOG DJETETA

Najnovije iz BEBE

-->