fbpx

Dragana Antonić, mama dvoje mališana za Kidsinfo: Majčinstvo me naučilo da više brinem o sebi

Oni koji je prate na Instagramu Draganu Antonić znaju po profilu „Dacaideca“. Naime, ona je majka trogodišnjeg Stefana i dvogodišnje Teodore, a članovi porodice Antonić žive u Njemačkoj. S Draganom smo razgovarali o majčinstvu.

Uz ulogu majke sam dobila i ostala zanimanja, te sam i  kuvarica, spremačica, čistačica, animator, pedagog, doktor i sve ostalo što djeca probude u jednoj mami – šaljivo započinje razgovor za naš portal.

Kidsinfo: Koji su to najveći izazovi koje je majčinstvo stavilo pred Vas?

Dragana: Majčinstvo je najljepša životna uloga i svaka žena želi da se ostvari kao majka. Za mene je najveći izazov bilo to što sam kroz sve morala da prolazim sama. Naravno, bio je i suprug tu, ali on radi. Zapravo kad bolje razmislim, ne bih izdvajala pojedinačne izazove jer je majčinstvo samo po sebi izazov i to jako veliki.

Kidsinfo: Na svom Instagram profilu ste govorili i o dojenju, te izazovima s kojima ste se suočili kada je ono u pitanju. Koje su to najveće poteškoće na koje ste naišli?

Dragana: Dojenje je za mene jako teška tema zato što djecu nisam uspjela da dojim koliko sam željela. Stefana sam dojila pet dana, a doktor mi je zbog jake upale preporučio da prestanem. Teodoru sam dojila sedam dana i imala sam velike probleme. Išla sam na masažu i dobila pumpe, ali mlijeko iz jedne dojke nije uopšte moglo da krene, a količina iz druge nije bila dovoljna da se dijete najede, te mi je doktor preporučio da prestanem da dojim jer dijete ne napreduje dovoljno.

Kidsinfo: Šta biste poručile ženama koje očekuju prvo dijete, gdje i kako da se informišu o potencijalnim nedoumicama koje ih muče?

Dragana: Poručila bih im da vjeruju u svoj instinkt jer majka nabolje zna. OK su savjeti od baka, tetki i strina, ali mama najbolje poznaje svoje dijete i instinkt majku nikada ne može da prevari. Uz slušanje svog instinkta, informacije mogu da potraže i na internetu, ali ne treba donositi zaključke na osnovu toga što ste pročitali već treba da vidite da li je to, u suštini, ono što želite plasirati svom djetetu.

Kidsinfo: U čemu Vas je majčinstvo najviše promijenilo?

Dragana: I prije nego što sam dobila Stefan sam bila jako odgovorna i samostalna. No, kada sam dobila prvo dijete, s 23 godine, naučila sam da se više brinem o sebi i da čuvam sebe. Jer moje dijete će biti nasmijano, sretno i zadovoljno ako je pored njega nasmijana, sretna i uspješna majka. Mi smo djeci najveći uzor.

Dojenje je za mene jako teška tema zato što djecu nisam uspjela da dojim koliko sam željela. Stefana sam dojila pet dana, a doktor mi je zbog jake upale preporučio da prestanem. Teodoru sam dojila sedam dana i imala sam velike probleme

Kidsinfo: Koliko je za jednu ženu izazovno da bude, kako to često kažu, i majka i kuvarica i poslovna žena i kako Vi uspijevate postići sve to?

Dragana: Mislim da to zavisi od čovjeka do čovjeka. Onoliko koliko čovjek želi da uradi u toku dana, on će uraditi i koliko želi da ulaže u svoj obrazovanje on će i ulagati. Što se tiče mene, ja želim da radim i da imam svoj posao, želim da budem samostalna žena i da pomognem suprugu koliko god je to moguće. Uz to se i školujem, a djeca su mi najveći motiv za učenje. Svako veče kada krenem u školu, ako mi se ne ide, ili sam tužna, umorna ili bolesna, sama sebi kažem da moram zbog djece.

Kidsinfo: Uspijevate li naći vrijeme samo za sebe i kako ga volite provesti?

Dragana: Kada imam slobodnog vremena nastojim ga provesti s djecom na kvalitetan način. Kada nisam na poslu ili u školi i kada djeca nisu u vrtiću onda smo zajedno i tada mi je najljepše. Uveče kada oni zaspu, muž i ja imamo nekih sat vremena koje provedemo uz čašu vina i neku laganu muziku. Sjedimo i razgovaramo o onome što se desilo tokom tog dana, o planovim za sutra i generalno za budućnost. No, svaka žena mora naći i vrijeme samo za sebe, a kako bi otišla kod ginekologa, dermatologa, stomatologa… Žena kada ima slobodno vrijeme treba da ga iskoristi na ovaj kvalitetan način.

Kidsinfo: Čije savjete o roditeljstvu najradije prihvatate?

Dragana: Volim da saslušam mamu, tetku, svekrvu i baku, ali suprug i ja smo ti koji donosimo konačnu odluku o našoj djeci i porodici.

Kidsinfo: Jeste li stroga majka?

Dragana: Iskreno, mislim da nisam, ali neka pravila moraju da se poštuju i znaju. Djeca nekada iskorištavaju tu moju nestrogoću, ali onda tata dođe… Mislim da je suprug malo strožiji od mene.

Kidsindo: Kako su u Vašem domu roditeljske obaveze podijeljene?

Dragana: Nisu podijeljeni poslovi kao muški i ženski. Radimo ko šta i kad stigne jer živimo sami s dvoje djece i nemamo nikoga od familije da nam pomaže. Kada sam ja na poslu suprug spremi ručak, izvadi veš iz sušilice, stavi sudove da se operu…. Ništa mu nije strano, a nije ni meni strano da uradim nešto što inače on radi.

Kidsinfo: Koje su to vrijednosti kojima su Vas roditelji naučili, a za koje već sada znate da ćete ih nastojati prenijeti na svoju djecu?

Dragana: Mene su moji roditelji naučili da budem iskrena i poštena, te da su u laži kratke noge i da svaka istina, prije ili kasnije, izađe na vidjelo. Naučili su me da, prije svega, budem dobar čovjek i da pomažem ljudima. To prenosim i na svoju djecu. Učim ih da kada imaju jednu jabuku da je podijele na dva dijela. Učim ih i da se u svakoj situaciji snađu, da uvijek postoje dva puta i da svaki problem ima rješenje, ako ne danas, onda sutra.

Kidsinfo: Roditelji često vole da nalaze sličnost djeteta sa sobom. U čemu su Vam sin i kćerka nasličniji?

Dragana: Stefan fizički liči na tatu, dok je Teodora, kako moja mama kaže, preslikana mala Daca. Obrnuto je što se tiče karaktera. Stefan je impulsivan na mene, a Teodora je mirna voda koja roni brijeg. Ona će sve to polako, te lukavstvom dobije ono što želi.

Kada je Stefan stigao na svijet, stigla je kocka koja je popunila naš mozaik. Došla je ta kockica sreće, a s Teodorom je to već bila gomila šećera (smijeh). Djeca zaslade brak, daju neku novu čaroliju i preveliku ljubav

Kidsinfo: Kažu da dolazak djece mijenja i upotpunjuje brak. Koliko u tome ima istine i na koji način je rođenje djece promijenilo Vaš brak?

Dragana: Kada je Stefan stigao na svijet, stigla je kocka koja je popunila naš mozaik. Došla je ta kockica sreće, a s Teodorom je to već bila gomila šećera (smijeh). Djeca zaslade brak, daju neku novu čaroliju i preveliku ljubav. Naravno i prije braka je bilo ljubavi, ali je to s djecom puno sretnije. Oni su ti koji nam daju snagu i pogledom nam pružaju ljubav. Promijenilo se i to što smo prije djece mnogo više spavali.

Kidsinfo: Čime Vas djeca u svom odrastanju najviše oduševljavaju?

Dragana: Kako su krenuli u vrtić, uče jako puno njemačkih riječ, a njihova samostalnost raste iz dana u dan. Samo se plašim da me uskoro neće grliti rukicama i da će biti u fazonu: „Mama dosadna si“. Potrudćemo se da još dugo ne dođe do te faze.

Kidsinfo: Kako izgleda Vaša porodična svakodnevica?

Dragana: Obično smo nedjeljom svi zajedno. Jutarnje rutine su nam maženje u kreveti, spremanje doručka i djece. Svi zajedno doručkujemo, a poslije toga idemo u šetnju ako je lijep dan. Ako je hladno ostajemo kući i igramo se. Nedjeljom uveče volimo da budemo sami, da ne idemo nigdje. Provedemo taj dan zajedno. Uživamo i u putovanjima.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Uživa u trudnoći: Poznata blogerica otkrila spol bebe

Naredna priča

Novi video jedne od omiljenih influenserica: Hajde da pričamo o anksioznosti

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->