fbpx

Evo i konačno objašnjenja: Zašto beba uvijek lakše zaspi u autu

Kada umorno, uplakano i uznemireno dijete nikako ne uspijevaju smiriti, mnogi roditelji odlučuju se za vožnju automobilom koja ponekad uistinu djeluje kao čarobni štapić.

Dijete se, pritom sigurno pričvršćeno u svojoj autosjedalici, vrlo brzo smiri, a nakon toga utone u san.

Ako ste i sami primijetili da vaša beba često mnogo lakše zaspi u autu nego u krevetiću, niste jedini jer objašnjenje za ovu pojavu itekako postoji. Kako donosi Motherly, mnogi znanstvenici potvrdili su kako djeca mnogo lakše zaspu u vožnji, a njihovi razlozi moglo bi vas prilično iznenaditi.

Naime, znanstvenici objašnjavaju kako automobili proizvode sličnu vrstu laganog ljuljanja koje je vaša beba osjetila u maternici za vrijeme trudnoće. Zahvaljujući zvukovima i vibracijama motora automobila, stvaraju se sličan zvuk i kretanje koji pomažu vašem djetetu da se lakše opusti, a samim time i brže zaspi.

Ljuljanje koje doživljava u automobilu tijekom vožnje, opušta mozak vaše bebe i stvara parasimpatičku reakciju opuštanja, niži broj otkucaja srca te povećava osjećaj ugode koji omogućuju bebi da zaspi mnogo lakše nego što bi joj to pošlo za rukom da miruje.

Isto tako, stručnjaci dodaju kako motor automobila proizvodi zvukove koji funkcioniraju kao određeni bijeli šum, zvuk koji bebe i inače lakše opusti i uspava.

Prethodna priča

Trudna Rihanna na naslovnici novog britanskog Voguea

Naredna priča

PROVODITE SATE MAŠTAJUĆI BEZ PRESTANKA? Saznajte šta je to "neprilagođeno" maštanje.

Najnovije iz Razvoj

-->