fbpx

Istraživanje: Koliko roditelji u prosjeku potroše na dijete do 18. godine?

Savezni ured za statistiku u Njemačkoj objavio je istraživanje o tome koliko roditelji potroše na djecu do njihove 18. godine života. Naime, procjenjeno je da prosječna potrošnja oko 15.000 eura. Pogledajte koliko iznose troškovi u pojedinim razdobljima života.

Troškovi do 6. godine

U svojim izračunima Savezni ured za statistiku dolazi do troškova od oko 587 eura mjesečno, koji se odnose na hranu, pelene, igračke, smještaj i odjeću. Nisu uključeni početna oprema i mogući troškovi njege.

Samo početna oprema za bebe košta oko 3000 eura. Troškovi mjesta u vrtiću iznose oko 400 eura, a za vrtićku djecu oko 250 eura mjesečno. Međutim, naknade su povezane s mjestom stanovanja i uvelike se razlikuju od regije do regije.

Troškovi nastali do 12. godine

Mjesečni troškovi rastu sa svakom godinom djetetovog života. Osobito u prvoj godini života, roditelji još uvijek imaju koristi od mnogih darova, zajmova i podrške obitelji i prijatelja. Međutim, od upisa u školu moraju se financirati izleti tijekom godišnjih odmora, hobiji i školski izleti. Lista rođendanskih želja također postaje sve duža.

S godinama rastu i zahtjevi. Dok djecu i dalje pokušavamo potaknuti na igru ​​na svježem zraku, pametni telefoni, tableti i računala čine im se puno privlačnijima. Svijest o brendu i pravi stil sada su sve prisutniji, a to ima svoju cijenu. Prema Saveznom zavodu za statistiku, školarac svoje roditelje košta oko 686 eura mjesečno. Ovdje također nisu uključeni godišnji odmor, briga, hobiji i slično.

Troškovi nastali do 18. godine

Nakon 12. godine, odnosno na početku puberteta, mnogima mjesečni troškovi ponovo rastu. Ukupno roditelji tada moraju izdvojiti oko 784 eura mjesečno za dijete. Tinejdžeri u to vrijeme više jedu i uvijek traže najmoderniju odjeću. Veći su iznosi i za džeparac i za slobodne aktivnosti.

Zaključno, dijete košta u prosjeku 684 eura mjesečno. Do 18. godine to znači oko 150.000 eura po djetetu.

U ovom istraživanju ima i dobrih vijesti: što je više djece u kućanstvu, niži su prosječni troškovi po djetetu. Uglavnom zato što možete kupovati, kuhati i planirati u većim količinama. Odjeću i igračke mlađa braća i sestre mogu naslijediti.

(klix.ba, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Zoran Matić predlaže za Kidsinfo: 10 bh. destinacija za odmor s porodicom 

Naredna priča

Otvaranje najvećeg CARPISA MEGA STORE-a u Importanne centru & posebne ponude pri kupovini uz 1h besplatnog parkinga

Najnovije iz RODITELJI

-->