fbpx

Milena Kostić, mama petero mališana za Kidsinfo: Majčinstvo ima svoje plus i minus dane baš kao i život

Posljednjih godina, kako u svijetu tako i u zemljama regiona, svjedočimo svojevrsnom “trendu” koji podrazumijeva da se bračni parovi, zbog različitih razloga, odlučuju da imaju samo jedno dijete. Upravo zbog toga je pravo osvježenje vidjeti porodice s dvoje ili troje djece, a prava rijetkost vidjeti sedmočlanu porodicu koju upotpunjuje i kućni ljubimac. Upravo takva je porodica Novosađanke Milene Kostić koja sa suprugom Aleksandrom ima pet mališana: desetogodišnju Katarinu Laru, osmogodišnjeg Nikolaja, šestogodišnju Anastasiju, četverogodišnjeg Lava i dvogodišnju Irinu.

Milena savjete o majčinstvu dijeli na svom blogu “Mama iz magareće klupe”, a za Kidsinfo govori o izazovima, čarima i avanturama svoje porodice.

Kidsinfo: Majčinstvo najčešće definišu kao najljepšu, ali istovremeno i najtežu životnu ulogu. Šta za Vas ono predstavlja?

Milena: Ja nikako ne volim tu definiciju. Ne volim što se jedna životna uloga stavlja u dva ekstrema i time se, vjerujem, jednoj majci stavlja još teže breme na ramena. Nova životna uloga, u ovom slučaju majke, je sama po sebi uvijek izazovna. Zahtijeva jedan period prilagođavanja gdje smo dodatno opterećene sopstvenim očekivanjima u vezi toga koji su sve to superlativi koje treba da dostignemo da bi dokazale da mi to možemo. No, onda sagorimo od sopstevnih očekivanja, te od, možda, zanemarivanja drugih životnih uloga koje su podjednako važne za nas, ili treba da su nam važne, a nisu. Takođe, ova definicija podrazumijeva žrtvovanje, a nekako mi baš to unazađuje njen značaj. Jer ono nije žrtvovanje. Majčinstvo ima svoje plus i minus dane baš kao i sam život. Tako ga treba i prihvatiti.

Kidsinfo: Koliko je izazovno odgajati djecu različitih generacija?

Milena: Nekad mislim da je odgajanje djeteta, jednog ili petero, izazovno samo po sebi. Proći će decenije dok ne saznamo da li smo uopšte na pravom putu i da li smo nešto dobro uradili. Različite generacije čine da se stalno prisjećate prethodnih situacija i nedoumica i da analizirate i planirate. Tu je i to da prolazite kroz iste situacije s potpuno drugačijim ishodima i zaključcima.

Kidsinfo: Šta je ono najljepše u velikim porodicama?

Milena: Nikad nisi sam. Tu je uvijek neko za druženje, pričanje i svađanje. Jedna haotična i bučna kuća. No, da odgovorim ozbiljno. Empatija koja se razvija kod njih nema cijenu.

Kidsinfo: Šta je u svemu tome “teško”?

Milena: Velike porodice podrazumijevaju veliko balansiranje vremenom, energijom i potrebama kako bi se održala pravednost, dovoljnost i prisutnost. Odvajanje vremena jedan na jedan, uz današnji životni tempo… nekad je sve to izazovno.

Kidsinfo: Šta vidite kao najveći izazov roditeljstva danas?

Milena: Roditelji su prestimulisani mnoštvom savjeta, traženih ili ne. Ti savjeti često nisu različiti već kontradiktorni. Vrijeme društvenih mreža olakšalo je pružanje kritike i analiziranje tuđeg roditeljstva. Samopouzdanje, koje je samo po sebi nekako labavo jer je sve to novina i ulogu roditelja još upoznajemo, lako se ljulja i ruši. Po meni je najveći izazov ulaska u vode roditeljstva naći mjeru za sve to, izolovati se kad treba i po potrebi postati gluv.

Kidsinfo: “Zlatni” savjet roditeljstva po Vama je…?

Milena: Nađite svoj stil roditeljstva. Pročitajte kvalitetnu literaturu i edukujte se, pa utvrdite šta je ono što vama odgovara i što vam leži prirodno. Upoznajte svoje dijete da znate kakvog je temperamenta i karaktera. Posmatrajte ga kao takvog, a ne onako kako ste zamislili i želite da bude. Malo više vjerujte svom instinktu, koliko god da je zakrljžao.

Kidsinfo: Sigurno je da Vi svoju djecu učite brojnim stvarima, no šta je ono čemu su oni naučili, te i dalje uče Vas?

Milena: Mogu odgovorno da kažem da oni, sa svojih deset, osam ili šest godina, balansiraju kroz svakodnevicu na nivoima koji su mi, ovako s 39, često teško dostupni. Mnogo su svjesniji sebe i svojih granica i jasno ih prezentuju prema drugima, a to je nešto što je i mnogim odraslim teško. Sve to čini da se i sama lakše postavljam u nekim situacijama.

Kidsinfo: Šta Vam je, kada je odgoj i vaspitanje djece u pitanju, najbitnije? Kojim životnim vrijednostima ih nastojite naučiti?

Milena: Onima koje se danas ne vrednuju. To je sumirano ukratko. Najmanje se cijene vaspitanje, kultura, obrazovanje, znanje, odmjerenost, osjećaj za društvenu odgovornost i empatija. Priznajem, često mi se stvara nedoumica treba li insistirati na tome, te time potencijalno izopštiti dijete iz društva kao neprilagođenu jedinku i, možda, učiniti da bude nesrećno kasnije u životu? Treba napraviti balans između vrijednosti koje su nama važne da budu prenijete na djecu i onih koje su danas društveno prihvatljive.

Kidsinfo: Kada pogledate svoju porodicu, na šta ste najviše ponosni?

Milena: Na njihovu samostalnost. To je mužu i meni nekako i vodeća krilatica u onome što želimo, odnosno u tome kakvu djecu želimo jednog dana da “izvedemo”. Samostalnu…

Kidsinfo: Kako izgleda Vaše porodično vrijeme kada ste svi na okupu?

Milena: Ako postoji mogućnost, trudimo se da negdje otputujemo “čoporativno” bilo da je blizu ili negdje dalje. Inače, gdje god se pomjerimo u stanu, eto ih svi tu sjede. Lijepo vrijeme čini da to zajedničko vrijeme provedemo vani, u šetnji, vožnji bicikala, odlascima na sladoled… Jedna sasvim obična svakodnevica osmočlane porodice, uključujući kucu.

Kidsinfo: U kojim stvarima posebno uživate kada djeca nisu s Vama?

Milena: Biću providna ako ne odgovorim da uživam u tišini. Osim toga, tu je čitanje (zaostalih) knjiga, pisanje tekstova, zapisivanje ideja i planova i slično.

Kidsinfo: Koliko ste se kao majka promijenili od perioda kada ste dobili svoje prvo dijete do danas? U čemu najviše?

Milena: Svakako da da. Ide to i s godinama, a i sa svakim sljedećim djetetom. Oni nas mijenjaju, čvrsto vjerujem, uvijek na bolje. Što se mojih promjena tiče, najviše sam prilagodila stil roditeljstva, više prema pozitivnoj disciplini. Postala i svjesnija sebe, a samim tim svjesnija i njih, njihovih ličnosti, temperamenta i potreba.

Kidsinfo: Zanimljivo je da imate svoj blog o roditeljstvu. Koja su to najčešća pitanja i nedoumice s kojima Vam se drugi roditelji javljaju?

Milena: Blog “Mama iz magareće klupe” nastao je 2014. godine iz potrebe da pišem o realnijim mamama kojima ne uspijeva sve kao na Pinterestu. Vremenom, a najviše zbog tekstova o velikim porodicama, mijenja fokus na roditeljstvo. Okosnica su i dalje velike porodice, dojenje, dječija auto-sjedišta, atopičari, bebonošenje, te su to i pitanja s kojima mi se ljudi najčešće javljaju. Doživljavaju me kao nekog običnog i to doživljavam kao kompliment jer ne volim ekstreme kojima se roditelji često opisuju.

Kidsinfo: Svjedočime sve češćoj „metodi“ odgoja po kojoj se djetetu da neki od pametnih uređaja u ruke, samo kako bi bilo mirno. Kakav odnos imate prema ovoj vrsti „odgoja“, gdje je potrebno postaviti granicu?

Milena: Dok su bili mlađi prevladavao je strah od toga da korištenje digitalnih uređaja ne prevlada u njihovim životima, da se ne načine kardinalne greške. Vremenom sam uvidjela da je i takav stav ekstreman i da ne može da donese pozitivan ishod. Naime, oni odrastaju u jednom potpuno digitalnom svijetu. Umjesto da trošimo energiju u pokušaju da im sve to branimo, mislim da je trebamo uložiti i potruditi se da i sami postanemo dovoljno digitalno pismeni da možemo da ih ispratimo u tome. Jer, teško je ograničiti nešto što ne poznajemo ili ne razumijemo. Internet nije u potpunosti mjesto koje nosi negativne konotacije. Naprotiv, on može biti i jedno sjajno edukativno sredstvo. Bilo bi licemjerno da ja, kojoj se mnoštvo poslova bazira baš na toj osnovi, držim slovo samo o negativnim stranama interneta. Mi imamo ograničenja i svojevrsne dogovore o korištenju. Ništa nije dostupno stalno i zna se u kojim godinama mogu šta da dobiju na korištenje, ali i da za to mora da postiji protiv-teža u vidu čitanja knjiga, bavljenja sportom ili jednostavno druženju.

(Kidsinfo.ba/Milica Brčkalo) 

Prethodna priča

Trik za savršeno ukusnu lubenicu

Naredna priča

Video: Pas lutalica svaki dan čuva djecu iz vrtića dok prelaze ulicu

Najnovije iz Samo za Mamu

-->