fbpx

Zoran Matić predlaže za Kidsinfo: 10 bh. destinacija za odmor s porodicom 

Zoran Matić je Banjalučanin koji se bavi pisanjem putopisnih knjiga i predstavljanjem turističkih desinacija. Publici je, do sada, predstavio „50 Top lokacija Bosne i Hercegovine“, kao i knjigu „Putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu“. Za Kidsinfo predlaže deset bh. destinacija koje možete posjetiti sa članovima porodice tokom jeseni.

Zoran Matić

1. Foča

Iz ovog grada lako ćete doći do brojnih fascinantnih destinacija. Tu mislim na odmor na Tari uz neizostavni rafting, divote nacionalnog parka Sutjeska koji krasi spomenik na Tjentištu, uspon na Maglić za planinarske sladokusce, posjetu Perućici, jednoj od posljednjih evropskih prašuma, pješčane piramide i uživanje na Zelengori. Važno je da djeca vide ovo prirodno blago, jer na ovakvim mjestima shvatiti će te da mi pripadamo prirodi, a ne ona nama i da se tako treba odnositi prema njoj.

2. Jahorina

Ako u regionu postoji destinacija koja je primjer kontinuiranog razvoja uz osluškivanje potreba turista onda je to Jahorina, već prepoznatljivi ski centar, a i ljeti jednako primamljivija za ljubitelje prirode. Uz čisti planinski zrak i vrhunsku smještajnu i gastronomsku ponudu, brojne su šetnice kojima ćete ovu pitomu planinu doživjeti u punom kapacitetu. Uz panoramsku vožnje šestosjedom i adrenalinskog boba na šinama, dostupni su i novi sadržaji za cijelu porodicu, te možete uživati i u proljeće i na ljeto.

3. Prokoško jezero

Smješteno na oko 22 km udaljenosti od centra Fojnice, na planini Vranici, na blizu 1.650 metara nadmorske visine, ovo prirodno, ledenjačko jezero izrasta u sve veću turističku atrakciju. U ovaj jedinstveni zeleni pejzaž utkani su i katuni, drvene kućice sa strmim krovovima. Doživljaj Prokoškog jezera sigurno ne bi bio potpun ukoliko ne biste probali neki od lokalnih kulinarskih specijaliteta koje nude brojni mještani.

4. Livno

Livno je po mnogo čemu autentično i turistički privlačno. Na prostranstvima netaknute prirode Livanjskog polja danas galopiraju krda divljih konja koji se kreću podno i na vrletima Cincara, a koji su istinska atrakcija ove regije i ostavljaju bez daha svakoga ko prolazi ovim krajem. Stoga ne čudi da veliki broj domaćih i stranih turista dolazi da uživa u prizoru divljih krda konja koji, kao malo gdje u Evropi, žive potpuno slobodni u prirodi. Druženje sa tim konjima, možda je i najljepša avantura u Bosni i Hercegovini.

5. Srebrenik

Ovaj prelijepi grad nudi brojne turističke atrakcije. Nezaobilazna je posjeta nadaleko poznatom Starom gradu Srebreniku, jednoj od najočuvanijh tvrđava iz srednjeg vijeka u BiH koja se prvi put u zvaničnim dokumentima pominje 1333. godine. Sagrađen na visokoj i gotovo nepristupačnoj stijeni, odvojenoj od okolnog terena, sa pogledom na okolne doline, ova utvrda je imala veliki strateški značaj u zlatno doba Bosanskog kraljevstva. Ukoliko ste gledali „Game of Thrones“ ovo će biti sjajna lokacija za fotkanje i igranje vitezova.

6. Neum

Jedini bh. grad na moru destinacija je koju možete posjetiti da pobjegnete  od gužve i svakodnevnih obaveza jer tokom proljeća možete bez problema imati plažu za sebe, uživati u šetnji i šumu valova, a ukoliko vam more nije prehladno i okupati se. Na putu prema Neumu obavezno svratite i u Stolac i obiđite nekropole stećaka koje se nalaze na listi Svjetske kulturne baštine UNESCO-a i sve ono ostalo što predivni Stolac nudi.

7. Štrbački buk

BiH je prepuna bogatstava koja, kad stanete pred njih, oduzimaju dah i tjeraju vas da volite i cijenite ono što imamo. Jedan od najozbiljnijih dokaza ove teorije je veličanstveni vodopad na Štrbačkom buku. Tu je rijeka Una, nevjerovatna i i jedinstvena, ljepotica smaragdnozelene boje, i njen Štrbački buk visok čak 24 metra. Kompletan prostor oko buka uređen je stazama i terasama, tako da je vaša jedina obaveza da stojite i uživate u nevjerovatnoj ljepoti. Štrbački buk se nalazi u okolini Bihaća i vrlo je pristupačan za obilazak.

8. Trebinje

Trebinje je jedan od onih gradova koji asociraju na uživanje i sevdisanje. Obavezno obiđite muzej Hercegovine, uputite se i pod stoljetne platane u nevjerovatnu baštu namijenjenu hedonizmu i uživanju, pa pravac kod Grka na najbolji sladoled na svijetu. Potom preporučujem šetnju do Sabornog hrama, te ugodnu vožnju barkom po Trebišnjici do Arslanagića mosta, koji je jedan od najozbiljnijih spomenika otomanske kulture i arhitekture u našoj zemlji. Dan završite na brdu Crkvina u obilasku manastira Hercegovačka Gračanica uz odavanje počasti gospodinu Jovanu Dučiću, najvećem ambasadoru ovog grada, i uz, možda, najljepši pogled na zalazak Sunca preko Leotara i Trebinja.

9. Pećina Vjetrenica

Udaljena 30-ak kilometara od Trebinja, u mjestu Ravno, nalazi se pećina Vjetrenica. Duboka gotovo 700 metara s uređenom stazom i rukohvatima pećina ostavlja utisak kao da ste otišli u neki drugi svijet. Pećinski ukrasi, figure životinja koje su ovdje živjele, hajdučki sto i priče o hajducima i vilama su samo neke od stvari koje vas ovdje čekaju.

10. Banja Luka

Banja Luka je najnetipičniji bosanski grad širokih ulica, velikih aleja, ali opet jakog krajiškog duha. Biser i žila kucavica je rijeka Vrbas, koja krasi grad i kojom plovi jedini čamac na svijetu koji ide i uzvodno i nizvodno. Uz Vrbas je i tvrđava Kastel, koja je bila utočište svakome ko je vladao ovim gradom. Tu je i Safikadin grob, spomenik banjalučkih Romea i Julije, te Ferhat-pašina džamija, jedna od najljepših na prostoru Balkana koja čuva mnoge legende i tajne, kao i centralno gradsko jezgro kojim dominira hram Hrista Spasitelja. Tu su i opština i Banski dvor koji „grle“ hram i naravno spomenik banu Svetislavu Tisi Milosavljeviću, koji stoji i promatra šta je ovom gradu zauvijek ostavio.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Anđelka Tolj o suočavanju s neplodnošću za Kidsinfo: Moja četverogodišnja borba za potomstvo

Naredna priča

Istraživanje: Koliko roditelji u prosjeku potroše na dijete do 18. godine?

Najnovije iz Porodična putovanja

-->