fbpx

Raste vam stomak, a niste trudni? Ginekolog Amin Đulabić objašnjava ovu pojavu

Menopauza predstavlja kraj fizioloških menstrualnih krvarenja, odnosno kraj reproduktivne dobi žene. Nastupa s posljednjom menstruacijom, u prosjeku oko pedesete godine života, ali  to naravno nije nužno slučaj sa svakom ženom. Menopazu karakteriziraju određene promjene u organizmu i tijelu, dok se aktivnost jajnika stišava i dolazi do pada nivoa hormona, posebno estrogena koji je njihov glavni proizvod. Smatra se da je upravo njegov nedostatak odgovoran za mnoge psiho-fizičke promjene kod žena.

Jedna od promjena koja je vidljiva na tijelu žene u menopauzi jeste i nagomilavanje masnog  tkiva u području stomaka. Prva misao mnogih žena, nakon što primijete da im je stomak veći nego inače, je da su možda trudne. U većini slučava međutim, to nije tačno. Povećan stomak, uglavnom je, pokazatelj da tijelo ulazi u menopauzu.

Preraspodjela masnog tkiva iz drugih dijelova tijela u područje stomaka, usporen metabolizam prvenstveno zbog nedostatka estrgogena, zatim smanjen utrošak kalorija usljed smanjene aktivnosti te povečan unos kalorija, neki su od razloga za to. Estrogen je odgovoran za tu lokalizaciju masnoće, odnosno njegov nedostatak u menoopauzi kada se masno tkivo premješta u predio stomaka – objašnjava mr. sci. dr. Amin Đulabić, specijalist ginekologije i akušerstva.

Mr. sci. dr. Amin Đulabić, specijalist ginekologije i akušerstva

Višak masnog tkiva, posebno onog u predjelu stomaka, može biti povezan i sa hroničnim bolestima kao što su kardiovaskularna oboljenja, dijabetes tipa 2, kao i sa sve učestalijim rakom materice i rakom dojke.

Masno tkivo djeluje kao endokrini organ, odnosno proizvodi određene hormone u manjoj mjeri. Međutim, kod veće količine masnog tkiva imamo i veću produkciju hormona, koji su u direktnoj vezi sa pojavom tih oblika raka. Osim ovih, postoji i psihološki učinak nezadovoljstvom sopstvenim izgledom koji stresno utječe na još veće nagomilavanje masnog tkiva – navodi doktor i naglašava:

Masno tkivo ne nastaje odjednom već je posljedica kako genetske predodređenosti za gojaznost tako i životnih navika, posebno nezdravih. Uopćeno, postoje dvije vrste masnih naslaga u predjelu stomaka. Jedno je potkožno – „meko masno tkivo“ koje možemo obuhvatiti prstima i „uštinuti“, a imamo i „tvrdo visceralno masno tkivo“  koje se nalazi unutar trbušne šupljine, uz unutarnje organe. Smatra se da je upravo tvrdo masno tkivo najodgovornije za povečan rizik nastanka navedenih bolesti. Osim toga, česta je i pojava nadutosti kod žena zbog usporenog metaboliziranja hrane što dodatno pridonosi vizuelnom povećanju stomaka.

Menopauza je period koji je neminovan u životu svake žene, pa samim tim nemoguće je izbjeći i sve promjene. No, na njih se ipak donekle može utjecati.

Važno je vođenje zdravog načina života. To se odnosi na redovnu tjelovježbu i šetnje te zdravu izbalansiranu ishranu koja je ključna u brobi protiv pojave masnih naslaga i njihovo smanjenje. Žene često kažu da jedu istu količinu hrane  kao i ranije, ali da se i dalje debljaju. Usporen metabolizam i smanjena aktivnost gušterače koja se troši najviše povećanim unosom hrane, rezultira nagomilavanjem masnih naslaga. Stoga je neophodno jesti namirnice sa manje šećera i kalorija raspoređenih u manje obroke. Iako je možda lijepo uz grickalice i omiljenu seriju provesti popodne, vaše tijelo će vam biti zahvalnije ako umjesto toga izaberete dugu šetnju.

Žene se često odlučuju i na razne kozmetičke tretmane, liposukciju, ultrazvučno razbijanje masnog tkiva… Međutim, često su razočarane učinkom, jer ne mogu djelovati na tvrdokorno visceralno masno tkivo – zaključuje doktor Đulabić.

(azra.ba, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Kraljevski tretman: Kylie Jenner zaposlila dadilje, tjelohranitelje, vozače, masažere i stiliste za nedavno rođenog sina

Naredna priča

Severina: Ljubav prema tebi me učinila neustrašivom

Najnovije iz Samo za Mamu

-->