fbpx
/

Stomatologinja Dženana Koničanin Husović za Kidsinfo: Sve što trebate znati o njezi dječijih zuba

Oralne navike koje usvojimo u najranijoj životnoj dobi navike su koje ćemo sprovoditi tokom cijelog života, mišljenje je doktorice stomatologije Dženane Koničanin Husović. Ona za Kidsinfo govori o zdravlju dječijih zuba i tome šta pravilna njega podrazumijeva. Na početku nam otkriva kada treba početi s redovnim pranjem dječijih zuba.

Stomatologinja Dženana Koničanin Husović

Dženana: Sasvim sam sigurna da dijete, ako nauči da oralne navike sprovodi u prvim godinama života, neće imati nekih velikih problema sa zdravljem zuba. S pranjem zuba se počinje odmah po nicanju. Još je bolje ukoliko brišete desni vlažnom gazom i prije nicanja, a poslije večernjih obroka. Bebama se zubi čiste najmanje ujutru i uveče, ali je poželjno poslije svakog obroka s ugljenim hidratima, a posebno poslije noćnog obroka i dojenja. Ne treba koristiti četkicu za detaljno pranje zuba prije nego što dijete napuni 1,5 godinu, ali je dobro da se beba s njom igra od prvih dana. Isto tako je preporučljivo da roditelji povremeno peru zube pored djeteta kako bi ono dobilo želju da ih kopira, ali od toga ne treba praviti preveliku predstavu. Ukoliko nema znakova rizika i promjena na zubima, zubne paste se ne koriste prije druge godine.

Kidsinfo: Kako, nakon što dijete napuni dvije godine,  izabrati zubnu pastu?

Dženana: Od druge do šeste godine, kod djece bez rizika, može se koristiti zubna pasta s manje fluora, a ako hoćemo bez fluora onda je potrebno da sadrži ksilitol. Od šeste godine je formirana navika gutanja i već se mogu koristiti zubne paste za odrasle, a da se ne brinemo toliko o fluordima. Ne možemo sve štetne agense izbjeći, ali što ih je manje, to je bolje. U školskom periodu djeca mogu već aktivno da koriste i žvakaće gume s klitolom kao i druge oblike preventivnih sredstava sa ili bez fluora.

Kidsinfo: Kojim kriterijima se roditelji trebaju voditi kada je izbor četkice za mališane u pitanju?

Dženana: Sva dosadašnja nezavisna istraživanja ukazuju da, za sada, nema dovoljno naučno opravdanih dokaza da se bilo kojoj četkici da prednost. Ni jedna četkica ne može sama da pere zube. Neophodno je da se pređu sve površine i da se dovoljno dugo zadrži na njima. Kada je riječ o djeci, električne četkice, a zbog svog dizajna i dodataka poput zvuka i mjerača vremena, mogu da utiču na povećanje motivacije od djece kada je o pranju zuba riječ. Jedina mana im je visoka cijena.

Većina roditelja pravi grešku računajući da mliječni zubi i nisu toliko bitni i da ih ne treba čuvati jer će ih zamijeniti stalni. Mliječni zubi imaju važnu ulogu u razvoju kostiju vilica, razvoju govora i izgovoru glasova, te služe kao čuvari prostora za stalne zube

Kidsinfo: Kada je pravo vrijeme da roditelji odvedu dijete na prvi pregled kod stomatologa?

Dženana: Preporučuje se da prva posjeta stomatologu bude uoči prvog rođendana djeteta ili u roku od šest mjeseci nakon nicanja prvog sjekutića. Iako su ove posjete, često, informativnog karaktera, vrlo su važne radi uspostavljanja adekvatne oralne njege i zdravih navika. Najbolji pristup u održavanju zdravlja usne duplje kod djeteta je određivanje rizika odmah po nicanju zuba, te preduzimanje odgovarajućeg individualnog preventivnog programa (način pranja zuba, vrste zubnih pasti, promjene u ishrani, učestalost pregleda i slično).

Kidsinfo: Do kojih posljedica može dovesti neadekvatna njega o dječijim zubima?

Dženana: Neadekvatna njega kao prvu posljedicu imaju pojavu bijelih mrlja koje određeno vrijeme mogu da parazitiraju na zubima da bi onda ubrzano započelo njihovo razaranje. Na mjestu bijelih mrlja se prvo pojavljuju defekti u vidu rupica ili pruga. U ovom stadijumu je moguće nadoknaditi izgubljeno tkivo zuba, ali ukoliko se ne zaustave uzroci i ne sprovede kontinuirana zaštita, razaranje zuba će se nastaviti. Dolazi do daljeg pucanja i razaranja zuba sve dok se ne sravne sa desnima ili dok ne dođe do infekcije u kosti. Veoma razoreni zubi, kao i pojava fistule ili otoka oko zuba zahtijevaju njihovo vađenje. Zadržavanje ovakvih zuba pod izgovorom da se čuva prostor u vilici je veoma pogrešno i opasno jer se time ugrožava opšte zdravlje kao i razvoj stalnih zuba. Inficirani i razoreni zubi ugrožavaju opšte zdravlje i klice stalnih zuba. Česti su otoci koji se saniraju antibioticima što svakako nije preporučljivo.

Kidsinfo: Koliko je karijes na mliječnim zubima opasan? Smijemo li ga olako shvatiti?

Dženana: Većina roditelja pravi grešku računajući da mliječni zubi i nisu toliko bitni i da ih ne treba čuvati jer će ih zamijeniti stalni. Mliječni zubi imaju važnu ulogu u razvoju kostiju vilica, razvoju govora i izgovoru glasova, te služe kao čuvari prostora za stalne zube. Nije potrebno reći da će prijevremeno izvađeni mliječni zubi dovesti do slabo razvijenih vilica, te stalni zubi neće imati dovoljno prostora da niknu što će sigurno dovesti do ortodonskih problema, odnosno krivih zuba. Još veći problem su dentogene infekcije koje dovode do jakog bola, oticanja i ugrožavanja zdravlja cjelokupnog organizma, te mogu ugroziti i zametke stalnih zuba koji se nalaze ispod njih i do raznih malformacija u izgledu stalnih zuba.

(Kidsinfo.ba, Milica Brčkalo Gajić)

Prethodna priča

Sara Džodžo Stevović: Uvijek sam maštala o porodici kakvu sada imam

Naredna priča

Nadine Mičić za Kidsinfo: Želim biti majka kojoj će dijete vjerovati

Najnovije iz Zdravlje

-->