fbpx
/

Nadine Mičić za Kidsinfo: Želim biti majka kojoj će dijete vjerovati

Nije tajna da je dolazak novog člana porodice jedno od najlepših životnih iskustava kroz koja  roditelji prolaze. No, ovo iskustvo sa sobom donosi i brojne izazove. To su krajem septembra prošle godine spoznali poznati bh. glumci, tačnije glumica Nadine Mičić i glumac Alen Muratovića koji su dobili sina Kaju. Iako u roditeljskoj ulozi neizmjerno uživaju, Nadine ne krije da im je promijenila svakodnevicu.   

– Ako sam nekad ranije mislila da sam u obavezama sad sam se uvjerila da je roditeljstvo jedina stvarna neodgodiva obaveza. Sve ostalo i možeš eskivirati. Tako da je svakodnevica značajno promijenjena jer je sve podređeno Kaji. Alen i ja se trudimo da nađemo vrijeme za nas, ali i za sebe pojedinačno. Mislim da je to važno – kaže Nadine.

Kidsinfo: Koliko i zbog čega je to vrijeme bitno i kako ga Vi volite provesti?

Nadine: Eh da… upravo sam na dobar dio ovog pitanja odgovorila. Slobodno vrijeme je neizmjerno važno, barem meni. Bitna je mogućnost iskoka iz rollercostera koji trenutno živite. Ja svoje slobodno vrijeme sebi stvorim. Zahtjevam ga (smijeh)! I uopće nije bitno kako ćete ga provesti, hoće li to biti sat vremena u kupatilu, odlazak frizeru, u kino, na pivo. To je vaše slobodno vrijeme i nužno je.

Kidsinfo: Možete li nam otkriti kako ste se osjećali u momentu kada ste sina prvi put uzeli u naručje?

Nadine: S obzirom da sam se porodila carskim rezom u totalnoj anesteziji, Kaju sam tek vidjela sutradan. Sjećam se da, unatoč potpunom bunilu od anestezije, nisam mogla da dočekam trenutak susreta i da sam „smoždila“ sestre pitajući kada ćemo biti prebačene na odjel kod beba. Kada su ga konačno doveli, ja ne znam kako sam se osjećala. Šok. Neko biće… tvoje. Bilo u tvojoj utrobi i sad je tu. I savršeno je.

Kidsinfo: Koji su to najveći izazovi koje je pred Vas, do sada, stavilo majčinstvo?

Nadine: Izazovi su krenuli dmah upravo zbog oporavka nakon carskog reza. Usput me je, valjda, stiglo i sve ostalo. Od mastitisa do toga da mi se zub upalio. Moj subjektivni osjećaj je bio: „Ja nikad sretnija, a umirem“ (smijeh). Šala. Teško je, barem je meni bilo vrlo zahtjevno, počevši od dojenja do toga da ti se čini kako svi oko tebe bolje od tebe znaju šta i kako treba, ali sam toliko sretna da se sve nekako kotrlja kako treba.

Kidsinfo: U čemu je Vas Kajin dolazak najviše promijenio?

Nadine: Ja sam neko ko brine o svemu i skoro svakom. Vrlo često neutemeljeno i bez da je to neko od mene tražio. S Kajom polako, ali sigurno shvatam kako je većina toga suštinski nebitna. Moj sin, trenutno nesvjesno, mi ne dozvoljava da izgorim od rasipanja, a za mene je to ogromno.

COVID sam preboljela u trudnoći i nisam razvila antitijela. Bilo me je užasno strah četvrtog vala i visokog stadija trudnoće, tako da sam u razgovoru sa svojim partnerom došla do toga da je najvažnije da sebe zaštitim. Vakcinisana sam. Pedijatri u porodilištu su bili oduševljeni, Kaja ima antitijela i mi smo znatno opušteniji i mirniji

Kidsinfo: O kojim stvarima vezanim za majčinstvo, s posebnim aspektom na žene koje se prvi put ostvaruju u ulozi majke, se ne govori dovoljno? Da li se žene suočavaju s prevelikim očekivanjima koja, nerijetko, same sebi nameću?

Nadine: Apsolutno, koliko same, toliko to ih i okolina nameće. Ja mislim da se općenito ne govori puno o tome kakav je to suštinski proces, pogotovo u prvom periodu. Sa druge strane svako iskustvo je toliko različito i ono što je nekome jako lako, drugoj ženi nije i obratno. Mislim da je važno govoriti i dijeliti, ali ne postavljati svoje iskustvo kao mjeru stvari. Često iz najbolje namjere ljudi oko tebe dijele savjete, a ti se uhvatiš kako upoređuješ, takmičiš se i sustižeš i ovo tvoje djeluje potpuno pogrešno. Time što se jedeš jer nekoj tamo Ameli dojenje ide lako, a tebi ne, nećeš učiniti tvoje dojenje podnošljivijim ni boljim. Tako da, okrenite se sebi i kreirajte svoje jedinstveno iskustvo.

Kidsinfo: Kolika je i kakva bi trebala da bude, gledano iz Vašeg iskustva, uloga partnera tokom trudnoće, porođaja, a zatim i kao oca?

Nadine: Partner je tu da bude partner, u svemu ravnopravno. Naravno da neke stvari žena jednostavno mora proći sama i neke obaveze pripadaju isključivo njoj, ali toliko je toga što partner može u pripremi napraviti i olakšati i, ako ništa, pokušati razumjeti i suosjećati. Meni lično je to nekad bilo dovoljno.

Kidsinfo: Na svom Instagram profilu ste pisali o tome da ste se vakcinisali protiv COVID-19 tokom trudnoće. Je li Vam bilo teško donijeti ovu odluku?

Nadine: Jeste, bilo je teško. U vama je biće i vi ste odgovorni za njega. Bilo je teško jer se doktori kod nas tada još nisu izjašnjavali pa je odluka bila isključivo moja. Svjetska zdravstvena organizacija je govorila kako je apsolutno poželjno i ja sam smatrala da je to jedino relevantno za što se trebam uhvatiti. COVID sam preboljela u trudnoći i nisam razvila antitijela. Bilo me je užasno strah četvrtog vala i visokog stadija trudnoće, tako da sam u razgovoru sa svojim partnerom došla do toga da je najvažnije da sebe zaštitim. Vakcinisana sam. Pedijatri u porodilištu su bili oduševljeni, Kaja ima antitijela i mi smo znatno opušteniji i mirniji.

Kidsinfo: Kakva majka želite biti?

Nadine: Uh… svašta mi pada na pamet, ali se sve svede na to da želim biti ona kojoj dijete vjeruje i ona koja podržava i navija.

Kidsinfo: Šta za Vas predstavlja porodica?

Nadine: Utočište, koje ne mora uvijek biti lijepo i ugodno, ali je sigurno i moje je. I festival ljubavi. To je porodica.

Naravno da neke stvari žena jednostavno mora proći sama i neke obaveze pripadaju isključivo njoj, ali toliko je toga što partner može u pripremi napraviti i olakšati i, ako ništa, pokušati razumjeti i suosjećati

Kidsinfo: Zanimljivo je da ste se već vratili poslovnim obavezama. Koliko je to bilo izazovno samo nekoliko mjeseci nakon porođaja?

Nadine: Ja svoj posao neizmjerno volim i mnogo mi je nedostajao. Znate, kada postanete majka, ono prethodno pomenuto društvo se javi da vam kaže kako treba, pa ti, između ostalog, kažu da si sada jedan period samo majka. Nemojte me pogrešno shvatiti, obožavam svoju novu ulogu, ali volim i sve što jesam mimo toga. Pa da se vratim na suštinu pitanja, nije bilo zahtjevno, bilo mi je potrebno i silno sam uživala.

Kidsinfo: Recite nam nešto više o svojim poslovnim angažmanima? U kojem pravcu biste voljeli da se Vaša karijera dalje razvija?

Nadine: Čini mi se glupo, ali obzirom na stanje kulture u državi, želim samo da se razvija. Željna sam svog posla. Znam da imam još mnogo da pokažem i mnogo da naučim, a to mogu samo ako kontinuirano radim. Mnogo je kolega koji me inspiriraju i sa kojima bih voljela dijeliti radost glumačke igre. Nadam se da hoću. A do tad, gledamo se u teatru na redovnim repertoarima, na filmu i televiziji.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Stomatologinja Dženana Koničanin Husović za Kidsinfo: Sve što trebate znati o njezi dječijih zuba

Naredna priča

Božana Savić za Kidsinfo: „Da“ putovanju s mališanima

Najnovije iz BEBE

-->