fbpx

Djeca u automobilu: Kako izabrati i do kada koristiti autosjedalicu

Svakih osam minuta u svijetu jedno dijete izgubi život u saobraćajnoj nezgodi. Povrede djece uzrokovane saobraćajnim nezgodama predstavljaju jedan od četiri najčešća uzroka smrti djece od pet do 17 godina starosti. Gubitak života djece u saobraćajnim nezgodama poprima razmjere globalne epidemije.

No, na ove statistike se svakako može uticati ukoliko se poštuje zakon kada je riječ o prevozu djece u automobilima. Naime, u BiH je obavezno korištenje sigurnosnog pojasa na svim sjedištima koja su opremljena njime. Na prednjem sjedištu ne smije se prevoziti dijete mlađe od 12 godina, tačnije mogu se prevoziti djeca mlađa od dvije godine ako ne postoji zračni jastuk ili je isključen, a dijete je smješteno u sjedištu okrenutom unazad. Na zadnjem sjedištu djeca do pet godina moraju biti smještena u sigurnosnoj sjedalici, a djeca od pet do 12 godina na posebnom podmetaču prilagođenom visini i moraju biti vezana sigurnosnim pojasom u tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.

No, osim poštovanja ovih propisa jako je bitno i izabrati odgovarajuću sjedalicu. Sjedalice za bebe se dijele po kategorijama zavisno do djetetove težine i visine. Od veličine će zavisiti udobnost djeteta, ali i ono mnogo važnije, njegova sigurnost. Ako je dijete preveliko ili preteško za sjedalicu u autu, postoji rizik da neće biti pravilno zaštićeno. S obzirom na širok izbor, nije lako znati kako odabrati sjedalicu za auto. U EU su trenutno priznate dvije norme: ECE R44/04 i I-Size norma, standardne autosjedalice te posebne sigurnosne. Sigurnost autosjedalice potvrđuje se ako prođe test s pozitivnim ocjenama na frontalni sudar u 30 i 50km/h, test kopči sigurnosnih pojaseva, te test snage i izdržljivosti sigurnosnih pojaseva. Osim toga, rade se i testovi bočnog sudara kod novijih autosjedalica.

Važno je znati i kako pravilno postaviti autosjedalicu. U nastavku ćemo objasniti postavlja li se sjedalica za bebe u smjeru suprotnom od smjera vožnje ili u smjeru vožnje.

Autosjedalica u suprotnom smjeru od smjera vožnje

Po pravilniku se predlaže da djeca do 15. mjeseca života budu smještena u sjedalicu u smjeru suprotnom od smjera vožnje. Ove sjedalice se popularno nazivaju “jaja”.U ovo spadaju grupe djece do 10 kilograma što je od rođenja do približno 9. mjeseci, djeca do 13 kilograma u koju spadaju djeca od rođenja do približno 12-15 mjeseci, te djeca do 105 centimetara visine.  Vrsta sjedalica za ovu vrstu vožnje su standard R44.

Sjedalica u smjeru vožnje i suprotnom

Postoje sjedalice za auto koje se mogu namjestiti u smjeru vožnje i u suprotnom smjeru. Ovakva vrsta vožnja namijenjena je djeci do 18 kilograma koja su približne starosti do četiri godine života. Uz to postoji i grupa djece do 25 kilograma, odnosno do šeste godine života.

Sjedalica za auto u smjeru vožnje

Za djecu od 9 do 18 kilograma mogu se koristiti sjedalice za bebe u smjeru vožnje, kao i za djecu od 9 do 36 kilograma koja imaju do 11 godina.

Posebne sjedalice

Booster autosjedalice namijenjene su za veću djecu, onu do 150 centimetara visine. Te sjedalice mogu se normalno vezati sigurnosnim pojasom automobila. Boosteri su zapravo samo postolja koja nemaju naslon. Uz to postoje i novi ISOFIX sistemi ili I-Size standard koji uz autosjedalicu imaju i poseban sistem kako montirati sjedalicu za bebe u automobil čime se smanjuje mogućnost nepravilnog postavljanja, a koje može biti opasno. Većina sjedalica za bebe se može pronaći u I-Size izvedbi.

Kako postaviti sjedalicu u auto?

Prilikom instalacije pratite upute za namještanje sjedalice za djecu u automobil koje su došle u paketu. Kod namještanja, neovisno o grupi, najvažnije je da su pojasevi dovoljno čvrsto postavljeni, ali ne toliko čvrsto da žuljaju. Najbolje bi bilo koristiti pojas u pet tačaka, a razmak između pojasa i djeteta trebao bi biti najviše jedan centimetar, to jest, debljinu prsta. Kada vežete bebu u autosjedalicu, pripazite da prsni pojas prelazi prsa, a ne trbuh. Sjedalica treba biti postavljena na zadnjem sjedištu. Najsigurniji način vožnje u sjedalici jest kada je ona okrenuta suprotno od smjera vožnje jer će se u tom slučaju, ako dođe do sudara, štititi glava i vrat širenjem sila nad cijelim leđima dok se u suprotnom glava odbacuje prema naprijed.

Inače, autosjedalica koja je primjerena uzrastu djeteta kada je pravilno postavljena smanjuje rizik pogibije djeteta u slučaju prometne nesreće za 70%, a rizik trajne ozljede za 90%.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Amra Hrustić-Šabanović, majka dječaka s Down sindromom za Kidsinfo: Inkluzija u BiH samo na marginama

Naredna priča

Sanja Marinković o sinu i razvodu: Borba ne prestaje otkako je u pubertetu

Najnovije iz BEBE

-->