fbpx

Apel Fondacije Dogs Trust: Hitno istražiti i sankcionirati trovanje pasa, te spriječiti buduće slučajeve ovakve brutalnosti

Ponukani izvještajima medija, građana i lokalnih udruženja  za zaštitu životinjama, kao i uznemirujućim fotografijama koje svjedoče o brutalnom uništavanju napuštenih pasa u Jajcu i Tešnju na najnehumaniji mogući način, putem trovanja, obraćamo se javnim apelom nadležnim inspekcijama i lokalnim vlastima da hitno istraže slučajeve masovnog trovanja napuštenih pasa u ovim i ostalim dijelovima zemlje gdje su zabilježeni ovakvi stravični zločini.

Zahvaljujući našoj velikoj podršci kroz brojne programe koje kreiramo, u potpunosti finansiramo i koordiniramo od 2012. godine, problem pasa lutalica kod nas je znatno ublažen mada još uvijek nije u potpunosti i riješen primarno zbog nedosljednog provođenja relevantnih zakona te nedostatka efikasnog, humanog Sistema za upravljanje populacijom pasa koji bi djelovao na sam korijen problema – neodgovornost čovjeka.

U vrijeme kada smo svi pod rizikom od širenja COVID 19 virusa, i kada pouzdano znamo da se ovaj virus ne prenosi preko pasa, korištenje vanredne situacije za brutalni način „obračunavanja“ sa problemom napuštenih pasa putem uništavanja nedužnih, zdravih, veterinarski obrađenih i socijaliziranih životinja, i to na najnehumaniji način koji ne doliči ljudskoj rasi – trovanje i ostavljanje leševa na ulicama, je za svaku osudu. Ovakva nedjela ne predstavljaju samo poraz ljudskosti, već i ozbiljno kršenje zakona i dodatni zdravstveni rizik za zajednicu, što bi trebalo da podliježe istrazi i sankcijama.

Zato pozivamo odgovorne lokalne vlasti i nadležne inspekcije, kao i policiju da hitno istraže navedene slučajeve, pronađu počinioce i sankcioniraju ih, te da se pobrinu da se ovakva zlodjela ne ponove.

Pozivamo lokalna udruženja za zaštitu životinja da prate dešavanja u svojim regijama i o svakoj mogućoj nezakonitoj i nehumanoj aktivnosti hitno alarmiraju inspekcije, vlasti i medije. Također, pozivamo i sve međunarodne aktere u BiH kojima je misija pomaganja u demokratizaciji i razvoju zemlje, da i oni sa svoje strane izvrše pritisak da se ovakve aktivnosti sankcionira i spriječe.

U donjem LINKU Vam šaljemo i informaciju Svjetske organizacije za male životinje kojim se izražava zabrinutost zbog mogućeg utjecaja pandemije na odnos prema psima, te naglašava da nije utvrđen niti jedan slučaj vektora prenosa COVID 19 sa psa na čovjeka.

http://www.dogstrust.ba/predstavnistvo-fondacije-dogs-trust-u-bih-izrazava-zabrinutost-zbog-moguceg-napustanja-pasa-usljed-zablude-psi-ne-prenose-covid-19/

(dogstrust.ba/Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Bojana Barović o porodičnoj izolaciji: Ovih dana se, uprkos cijeloj situaciji, radujemo lijepom vremenu

Naredna priča

Aktivnost u kojoj će djeca uživati: Napravite dvorac od rolni toalet papira

Najnovije iz VIJESTI

-->