fbpx

Predstava “Dječak sa koferom” u subotu otvara Mali MESS

Pod okriljem Internacionalnog teatarskog festivala MESS, program za najmlađe ljubitelje teatra Mali MESS počet će u subotu, 2. oktobra, a sve predstave će biti u Pozorištu mladih Sarajevo, saopćila je Direkcija Festivala.

Mali MESS je i ove godine besplatan za sve mališane. Zbog trenutne epidemiološke situacije, broj besplatnih ulaznica ograničen, a mogu se preuzeti svakog radnog dana od 10 do 18 sati u prostorijama MESS-a na adresi Maršala Tita 54/I.

Direkcija apeluje da roditelji i mališani tokom predstava obavezno nose maske kako bi zaštitili sebe i druge.

Mali MESS je najveća radost Festivala i važno nam je što će se teatar vratiti i najmlađoj publici. Odgoj mladih kroz teatar, umjetnost i sve plemenite vrijednosti je ključ da sutra upravo oni postanu pojedinci sa zdravim stavovima i mišljenjima, što je zapravo i jedna od glavnih misija samog festivala MESS i zbog toga nam je kontinuitet održavanja i Malog MESS-a uprkos svim okolnostima prioritet – ističe Ira Isović, selektorica Malog MESS-a.

Mali MESS ove godine otvara predstava „Dječak sa koferom“, koju realizuje Malo pozorište „Duško Radović“ iz Srbije. Predstava se kao dominantnom temom bavi pitanjem nasilne migracije djece, sve prisutnije pojave u savremenom društvu. Cilj predstave je da kod publike razvije empatiju prema raseljenim osobama.

U ponedjeljak, 4. oktobra, mališani će imati priliku da pogledaju lutkarsku predstavu “Junaci Pavlove ulice” Lutkarskog kazališta Mostar. Legendarna priča o pitanju časti i hrabrosti te želji za pripadanjem. Predstava pokušava progovoriti o uzaludnosti i izostanku smisla svake bitke koja znači nečiji život. Također i narednog dana, Pozorište lutaka Mostar odigrat će predstavu „O nježnosti“ koja govori o moći nježnosti da preobražava tragikomične situacije u katarzično teatarsko i ljudsko iskustvo.

Bosansko narodno pozoriše iz Zenice 6. oktobra izvest će predstavu „Psić boje neba“ koja govori o univerzalnoj temi borbe dobra i zla.

Zatvaranje ovogodišnjeg Malog MESS-a će biti u online izdanju, a mališani će na Youtube kanalu Festivala imati priliku da 7. oktobra u 12 sati premijerno pogledaju predstavu „Mali princ“, Otvori pRozorište kolektiva.

“Mali princ” je posvećen djeci, roditeljima, bh. kolegama i koleginicama, koji su s timom Otvori pRozorišta dijelili magiju pričanja priča iz svojih domova za vrijeme lockdowna 2020. godine. Projekat je realiziran kroz Platformu MESS 60.

(FENA, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Stigao je dječak nesvakidašnjeg imena: Porodila se bh. glumica

Naredna priča

Andrijana Vujović, vlasnica profila „Kućna devojčica“: Svi detalji s proslave petog Nikolijinog rođendana

Najnovije iz VIJESTI

-->