Sve je veći broj ljudi koji se odlučuju da prave zdrave sladolede čiju teksturu, najčešće, postižu uz pomoć banane ili grčkog jogurta. No, malo ljudi zna da teksturu sladoledu može pružiti i tikvica.
Naime, tikvice su niskokalorične što je svakako razlog zbog kojeg volimo da ih uvrstimo u slana jela, ali su odlične i kao sastojak sladoleda. Osim što su pune nutrijenata, odlične su i za sitost, te podstiču varenje i spriječavaju zatvor čisteći crijeva od toksina. Nutrijenti u tikvici čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema i snižavaju holesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara, zbog čega ovaj sladoled od tikvica, osim što je ukusan, djeluje i odlično na vaše zdravlje. U nastavku vam donosimo recept za domaći sladoled od tikvica.
Sastojci:
80 g potpuno prirodnog maslaca od kikirikija
200 g smrznutih tikvica, naseječenih na kriške
15 g nezaslađenog kakao praha
15 g eritritol šećera
1 mjerica whey proteina
Priprema:
Stavite sve sastojke u blender i izblendajte. Dobit ćete laganu, kremastu i glatku teksturu kojoj nije potrebno dodavati niti mlijeko niti vodu. Sladoled od tikvica možete držati u zamrzivaču sedam dana.
(ljepotaizdravlje.ba, Kidsinfo.ba)