fbpx

Alma Musliović, mama dvojice dječaka: Moje tajne za ljepotu

Alma Musliović, vlasnica modne agencije „NovamaS“ iz Sarajeva, svoj izgled zasniva na čistoj i urednoj kosi, redovnoj njezi i laganom make-upu. Ističe da nikad ne bi vršila korekcije na svom licu, te to da ljepota dolazi iz izgovorenih riječi, lijepog osmijeha, vedrog oka i pitome naravi. Alma je za magazin Azra otkrila svoje beauty tajne, a o čemu je riječ pročitajte u nastavku.

Moja frizura je uvijek odlična i to zato što mi je kosa uvijek čista. Tu nema trikova i čista kosa je jednostavno lijepa kosa. Naravno, maksimalno se trudim i da je uredno ošišana. Ako se desi da je moram sama oblikovati, nije mi problem jer je moj prvi poziv frizer-kozmetičar. U tim situacijama koristim „Balea“ sprej za suho pranje kose koji je odličan za masnu kosu. Pletenica, uredan rep ili punđa su uvijek IN.

Prva bora mi je bila bora smijalica. Nije mi smetala ni kada se pojavila, a ni danas. Ne znam kako žene ne shvataju da bore daju autoritet. Naravno, one ne treba da vas učine ružnijim, ali ih treba imati kako bi vas poštovali. Njegujte se i smijte i „ružnih“ bora neće biti. Ostat će samo pokoja sijeda, blag pogled i majčinski stav. Tu bore ne postoje.

Kada gledam stare fotografije, ja ne vidim sebe već se sjećam događaja, ljudi oko mene, imena osoba s kojima sam bila u momentu fotografiranja, situacije, razloga zbog kojeg je fotografija nastala i slično. To me rastuži, usreći, nasmije ili razonodi. Time kako izgledam sam i nezadovoljna i zadovoljna, kako sada tako i prije, a ono što me uvijek nasmije na fotografijama su modni trendovi koji su tada bili aktuelni.

Ljepota dolazi iz izgovorenih riječi, lijepog osmijeha, vedrog oka i pitome naravi. Ne mislite valjda da je ljepota ono što vidimo na naslovnicama ili duplericama? Mislim da je vrijeme da mijenjamo odnos prema ljepoti, jer ona nije samo stvar u oku kao prijemniku, nego se mora osjetiti. Negativna osoba ne može biti lijepa, sem naoko i nakratko.

Moj zlatni beauty savjet je da nema te kreme, ni za dan ni za noć, koja može zamijeniti dobar san.

Iskustvo me naučilo da nikakva šminka ne može sakriti umor. Dakle, ako treba da budete lijepi, dobro se naspavajte. „Teška“ šminka je dobra samo za reflektore, a najbolje ćete se našminkati ukoliko dobro stavite podlogu. Tamnija šminka po noći, a lagana po danu i sigurno ćete izgledati i osjećati se dobro. Što se tiče mog razvoja u šminkanju, moram priznati da nije bilo velikih odstupanja, osim što sam prije morala biti tip-top našminkana, a danas mi to nije primarno (može i bez šminke, ali ne može bez njege). Razlika je i to što danas više volim kupiti kvalitetne proizvode za njegu i šminku. Godine iskustva sve to donesu. Nekada sam se šminkala satima, a sada 15 ili 20 minuta. Nikada nisam voljela tamne ruževe i nosila sam ih samo za potrebe snimanja ili revije.

Moja dnevna beauty njega podrazumijeva detalno čišćenje svaku večer i umivanje samo vodom. Nedavno sam otkrila KIKO piling maramice sa grubom i glatkom stranom, a koristim i masku za  hidrataciju kože lica, te nešto kvalitetnije zaštitne kreme ujutro, a hranjive uvečer. Nisu ni skupe, ali ni jeftine. Nezaobilazna mi je i KIKO krema za područje oko očiju i za njegu usana. Po potrebi nosim laganu šminku i to je to. Sve zavisi od prilike. 

Smatram da samo neuka osoba može biti nesigurna. Osoba koja ima znanje za određenu oblast i osoba koja je spremna da primi savlada nova znanja i vještine gotovo da ne može biti nesigurna. Naravno sigurnost u poslu zahtijeva dugoročne i sveobuhvatne pripreme, koje se bez znanja i iskustva ne mogu kvalitetno obaviti. Dakle drage moje, ukoliko želite biti uspješne, „navalite“ na literaturu i praksu i nemojte biti razočarane sitnim rezultatima. Svaki od tih rezultata, pa makar i negativan donosi novo znanje i iskustvo. U skladu s tim vam preporučujem knjigu „Heroj“ Rhonda Byrne u kojoj, između ostalog, stoji i: „Vi u svojim rukama držite mapu vašeg života koja vas vodi ka izuzetnosti“.

Osoba sazri kad shvati da ne može sve sama. Dakle, godine me uče da dobar „guru“ i dobar drug vrijede više od najskupljih mašina, sredstava i materijala.

Moji beauty tretmani su godinama prepušteni kozmetičkom salonu „Runolist“. Salon ima dugogodišnju tradiciju, te školski i vrhunski ispune sva moja očekivanja. „Murad“ preparati su, prvenstveno, zastupljeni u salonu i to je jedan od razloga za odlične rezultate. Najviše pažnje posvećujem licu, a o tijelu sama brinem. Imam sreću da mi koža nije problematična.

Nikada ne bih vršila korekcije usana, obraza, nosa…. Naravno, trudim se da budem u trendu kad je o bojama i načinu šminkanja riječ, da imam uredne i lijepe obrve i trepavice, te njegovan ten. Tu se završavaju moji detalji oko kojih sam „nezadovoljna“.

(Azra.ba, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Luksuz od 28 miliona dolara: Ovako izgleda dom Jennifer Lopez

Naredna priča

Gordana i Nikolina, majke dječaka s Down sindromom: Vodimo li normalan život?

Najnovije iz Samo za Mamu

-->