fbpx

Joga za djecu: Zašto je dobra i koje su najbolje poze

Joga ima brojne prednosti za odrasle, ali jednako tako je mogu izvoditi i djeca. Joga djeci može pomoći da se bolje fokusiraju i koncentriraju, a samim time i da bolje uče.

Jednako tako, duboko disanje im može pomoći da se smire, opuste i riješe se stresa  i strahova. Joga za djecu izvodi se na jednak način kao i joga za odrasle, a potrebno je samo pripaziti da se položaji izvode ispravno.

Zašto je joga dobra za djecu?

Joga poboljšava tjelesno, ali i mentalno zdravlje kod djece i utječe na njihov razvoj. Kod djece školske dobi poboljšava snagu, stabilnost i koordinaciju, a jednako tako utječe i na poboljšanje koncentracije, bolje pamćenje i smanjuje stres. Određena istraživanja su pokazala kako joga pomaže i kod određenih stanja kod djece kao što su ADHD (poremećaj pažnje s hiperaktivnošću) i autizam.

Kako izvoditi jogu s djecom?

Prije svega, joga bi za djecu trebala biti zabavna kako bi bila aktivnost kojoj će se uvijek vraćati. Stvorite ugodno okruženje, a pomoći mogu i određene igračke ili pak gledanje videa na internetu. Jednako tako, možete od joge napraviti igru, samo trebate biti dovoljno kreativni.

Možete na primjer razne poze iskoristiti i stvoriti priču o njima, te popratiti izvođenje poza s ispuštanjem životinjskih zvukova. Jednako tako možete kroz jogu zajedno s djecom pričati priču, tako da svaki novi položaj bude nastavak prijašnjeg događaja. Naučite djecu da izvode položaje na način da ih vi prvi pokazujete, a potom vas djeca slijede. Također, pokušajte i s tehnikama disanj i meditacijom i uočite kako dijete reagira.

Joga položaji za djecu

1. Krava – mačka

Ova poza je odlična za kralježnicu, a djeca se kroz nju mogu poistovjetiti sa životinjama i mogu oponašati zvukove krave, kao i mačke i to im može biti simpatično. Potrebno je spustiti se na koljena i ruke, a potom s udahom podignuti pogled ispred sebe i otvarati prsni koš, te se ovdje djeca mogu glasati kao krava, dok s se s izdahom brada spušta na prsa i povlači se zdjelica, a ovdje mogu ispustiti zvuk kao mačka.

2. Ratnik 2

Poza ratnika vrlo je jednostavna, a djeca se ponovno mogu uživjeti i u ovu ulogu. Raširite noge i podignite ruke tako da su paralelne s podom i držite ih sa strane tijela tako da dlanovi gledaju prema podu. Stražnju nogu stavite u ravninu s krajem vaše prostirke, a prednju nogu usmjerite prema naprijed, tako da prednji prsti gledaju prema rubu prostirke. Savijte prednje koljeno, a ramena moraju ostati točno iznad kukova. Zadnja noga ostaje ravna i čvrsto na podlozi. Pogled usmjerite prema prednjoj, savijenoj nozi.

3. Drvo poza

Ovo je vrlo jednostavna poza koja zahtjeva stabilnost i održavanje ravnoteže, a poboljšava položaj tijela i opušta. Potrebno je stati uspravno i jednu nogu saviti te položiti stopalo iznad koljena druge noge i pritisnuti ga u drugu nogu. Ako je ovo nemoguće, noga se mogu staviti i nešto niže. Ruke mogu biti sklopljene iznad glave ili sklopljene na prsima.

4. Sretna beba

Djeca vole ovaj položaj jer je zabavan, a uz to masira leđa, otvara kukove i smiruje um. Za ovu pozu djeca trebaju leći na prostirku i podignuti noge te saviti koljena. Rukama zatim prime rubove stopala te noge lagano povuku prema prsima. Koljena će se opustiti i biti paralelna s vanjskom stranom ramena. Jednom kada su u ovoj pozi, mogu se lagano njihati naprijed nazad ili lijevo desno.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Interijer: Zavirite u novi porodični dom glumačkog para

Naredna priča

Specijalistica ginekologije i akušerstva: Pobačaj, vantjelesna oplodnja i trudnoća nakon 35. godine

Najnovije iz Ostalo

-->