fbpx
/

Mame blogerice pišu za Kidsinfo: Kada i koliko djeca mogu gledati TV i koristiti pametne uređaje

Samra Kulenović je mama dvojice sinova. Ona za naš portal piše o roditeljstvu, a današnji tekst posvetila je temi za koju se slobodno može reći da je uvijek aktuelna. Naime, Samra je pisala o tome kada bi djeci trebalo dozvoliti da gledaju TV, odnosno da koriste pametne uređaje.

U nastavku pročitajte njen tekst.

Ovo je za mene jedna vrlo bitna tema. Napominjem da ja nisam nikakav stručnjak i da ovdje iznosim samo informacije koje sam vremenom prikupila ili negdje pročitala i, naravno, svoje mišljenje.

Koliko dnevno bi trebalo dijete provesti ispred malih ekrana? Treba li imati ograničenja po pitanju vremena i sadržaja koje gleda? Kada nije rano da počnu gledati pjesmice?

Po nekim novijim istraživanjima djeca do treće godine ne bi trebalo nikako da gledaju sadržaj na malim ekranima. Mi se toga nismo pridržavali. Djeca od 3 do 6 godina mogu gledati  30 minuta dnevno, a djeca od 6 godina do 45 minuta dnevno. I opet je vrlo bitno da se kontroliše sadržaj koji djeca gledaju. Koliko je teško odgajati dijete u današnjem svijetu gdje se previše koriste mediji, a pogotovo pametni telefoni?

Mislim da se uz malo truda i upornosti može uspjeti. Dijete se treba edukovati o tome kako se koristi internet, pametni telefon, tablet itd. Ali s obzirom da je djeci to vrlo zanimljivo, vrlo brzo nauče i savladaju, tako da nema potrebe da žurimo sa tim. Moj šestogodišnji sin veoma voli da gleda crtane filmove. Kod nas je pravilo da može gledati TV 45 minuta nakon ručka ili večere, ali samo ako je taj dan bio dobar.

On može izabrati crtani film po želji, ali ja moram da se slažem s izborom. Mobitel koristi možda jednom u 10 dana i igra edukativne igrice i to onda ide umjesto crtanog. Petkom ili subotom uvečer može pogledati dugometražni crtani koji je, naravno, prilagođen njegovom uzrastu. Primjetila sam da se Danin super igra, da ima bujnu maštu i da nikada ne traži da igra igrice ili gleda TV jer mu je dosadno. To me jako raduje.

Nama je dosta pomoglo što TV nije uvijek upaljen, već slušamo radio, tako da dijete ne gleda usput reklame i sve ostalo što se prikazuje.

Djeca najbolje uče, usvajaju nove vještine i razvijaju sposobnosti kroz interakciju sa okolinom. Tako uče odnose uzroka i posljedica, kako se nositi sa emocijama, uče pravilne rutine spavanja, usvajaju temelj za socijalizaciju i još mnogo toga. Koristeći mobilne telefone i druga interakcija se bitno smanjuje i time se djeca zakidaju za važne lekcije koje utječu na njihov razvoj.

Ako se ipak sve malo “otelo kontroli” i ne nalazite pravi način da stanete u kraj prekomjernom korištenju, onda se nadam da će vam ovi savjeti malo pomoći; Djeci treba dati do znanja da su mobilni telefoni za telefoniranje, a ne za igru. Obrišite igrice sa telefona. Kada dijete vidi da na njemu nema zanimljivog sadržaja neće mu više biti toliko primamljivo. Kod kuće nemojte spajati telefon na WiFi kako dijete ne bi mogla na internet u potragu za igricama ili na YouTube. Što više se igrajte s djecom bez korištenja malih ekrana. Izbjegavajte korištenje malih ekrana za vrijeme obroka, prije spavanja i u procesu uspavljivanju. I svakako trebate biti primjer djeci, te što manje koristiti mobitel u njihovom prisustvu. Na kraju, ako sve ovo ne pali onda jednostavno sakrijte mobilni telefon.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Otkriveno ime koje će Damir Džumhur dati sinu

Naredna priča

Naida Kundurović Zečević: Emotivna poruka povodom prvog rođendana kćerke

Najnovije iz RODITELJI

-->