fbpx

Djeca oboljela od raka su ugrožena kategorija od COVID-19

Pandemija novog Korona virusa donijela je nove izazove za cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali i populaciju djece oboljele od raka i njihovih porodica. Ionako imunokompromitovani uslijed teških dijagnoza i još težeg i zahtjevnijeg medicinskog tretmana, djeca oboljela od raka jedna su od najugroženijih grupa bh. društva uslijed rizika koje nosi sa sobom širenje zaraze.

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka“ svoje aktivnosti prilagodilo je novonastaloj epidemiološkoj situaciji u cilju da pruži što efikasniju i kompletniju podršku članovima u ovim teškim vremenima.

– Pripremili smo 100 mini higijenskih paketa pomoći sa dezinfekcionim sredstvima, zaštitnim maskama, sapunima i drugim higijenskim potrepštinama, koje je mobilni tim udruženja podijelio porodicama širom Federacije BiH kao inicijalni odgovor na nedostatak ovih artikala u apotekama i prodajnim lancima. Obezbijedili smo i donacije za hematoonkološka odjeljenja u Sarajevu i Tuzli koje su se sastojale od zaštitne opreme za medicinsko osoblje, dezinfekcionih sredstava za ruke i površine, higijenskih potrepština za održavanje higijene na odjeljenjima, lijekova koji nisu na esencijalnoj listi, te nešto osnovnih namirnica za djecu i majke pratilje koje se nalaze trenutno na odjeljenjima – navode iz udruženja.

Dodaju da su zbog neizvjesnosti i težine situacije porodicama djece oboljele od raka na raspolaganje stavljena dva psihologa udruženja koji su im dostupni online i putem telefona za sve nedoumice koje imaju te ukoliko se teško nose sa stresom koju nosi jedna takva situacija.

– Naše stručno osoblje redovno komunicira sa djecom i roditeljima koji se nalaze na liječenju van granica BiH i na taj način smo i njima bar psihološka podrška u zaista izazovnom vremenu. Potrudili smo se kreirati i online sadržaje koje komuniciramo preko naših društvenih mreža, a to su infografike sa uputama za sve građane BiH kako se mogu zaštiti u doba pandemije te smo ukazali na važnost samozaštite kao osnove zaštite ugroženih dijelova društva od kojih je jedna i populacija naših hrabrih mališana. Upravo smo pokrenuli i kampanju podizanja svijesti putem video materijala koje kreiraju članovi udruženja iz svojih domova, a odnosi se na važnost poštivanja mjera nadležnih institucija, samozaštite i izolacije sa naglaskom na zaštitu populacije djece oboljele od raka – ističu iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka“.

Pojašnjavaju da će u narednom periodu planirati još aktivnosti koje će biti usmjerene na djecu oboljelu od raka i njihove porodice te se nadaju da će zajedničkim snagama uspjeti prevazići ovo teško razdoblje, jer problemi djece oboljele od raka ostaju isti, a trenutna situacija ih intenzivira, pa je podrška njima još potrebnija. U narednom periodu pripremiće još paketa pomoći za porodice, koji će uključivati i prehrambene artikle.

– Ovo je prilika za sve da se uključe i ponovo budu dio tima u borbi za djecu oboljelu od raka. Aktivan je humanitarni broj 17010. Pozivom donirate dvije KM za pomoć djeci oboljeloj od raka – zaključili su iz udruženja.

(N1, Interview.ba) 

Prethodna priča

Emina Jahović o porodičnoj izolaciji: Djeca su zabrinuta

Naredna priča

dm drogerie markt BiH preporučuje: Jednostavni „One-Pot“ recepti

Najnovije iz VIJESTI

-->