fbpx

Poznate mame koje su se porodile carskim rezom: Trebalo mi je vremena da shvatim i prihvatim činjenicu da nisam ništa manje majka

April je mjesec svjesnosti o carskom rezu. On se obično izvodi u situacijama kada bi vaginalni porođaj mogao biti rizičan za mamu i njeno dijete, a može biti unaprijed planiran ili se izvodi kao hitni postupak. Do unaprijed planiranog carskog reza dolazi, između ostalog, u slučajevima kada je mama prethodno rađala djecu pomoću carskog reza, kada beba nije dobro okrenuta, zbog infekcije, blizanačke trudnoće…

No, ono što je svakako bitno svakom roditelju, a prije svega mami, bilo da se porodila prirodnim putem ili pomoću carskog reza, je da je na svijet donijeli zdravo dijete. To, sigurni smo, znaju i Naida Kundurović, Amra Džeko i Božena Lazarević koje su svoju djecu rodile carskim rezom, a koje su o tome javno govorile. No, one ne kriju da im je trebalo vremena da prihvate činjenicu da nisu ništa „manje mame“ zbog toga što svoju djecu nisu na svijet donijele prirodnim putem.

O ovoj temi je na svom Instagram profilu pisala poznata voditeljica Naida Kundurović Zečević koja je kćerku Aju rodila carskim rezom.

Mnogo mama mi je nakon zahvata pisalo da se ne osjećaju dovoljno „majčinski“ jer nisu donijele svoje bebe na svijet prirodnim putem. Mnogo puta sam u kasnim noćnim satima s Esom pričala, preispitivala se i sama imala slične turobne misli. Koliko samo žene na sebe preuzimaju teške i olovne emocije nakon porođaja… kao da nije dovoljno to što se tijelo nemoguće rasteglo i čudotvorno ponovo vratilo, sa stotinu novih naslaga kože, bora, strija i ko zna još čega? Kao da nije dovoljno to što se mozak nove majke rastegao i nikada više vratio na staro sa novom ulogom? Zapitajmo se na tren šta znači biti #csectionmama? Kateter. Stomak se reže. Materica se reže. Organi se pomiču. 7 slojeva se reže. Ozbiljna operacija sa svojim rizicima. Opšta anestezija u mom slučaju. I ožiljak ostaje kao podsjetnik na to kako je moja beba sigurno došla na svijet. Iako je izostao onaj veličanstveni trenutak primanja na grudi tog malog zamotuljka. Izostao je cijeli niz emocija koje se dešavaju u trenutku prvog susretanja s tom mrvom koja je rasla ispod srca mjesecima. Meni je lično najteže to padalo. Nakon 48 sati smo sa zebnjom i težnjom tek ugledale naše malo čudo i zaboravile na činjenicu da nam je tijelo skoro prerezano na pola. I onda se još mame pitaju da li ih je vlastito tijelo iznevjerilo? Želim vam reći, drage moje žene koje ste se porodile carskim rezom, ništa manje majke niste od žena koje su rodile vaginalnim putem – napisala je, između ostalog, ona.

No, ona svakako nije jedina koja se suočila s ovim dilemama. Naime, poznata manekenka Amra Džeko je svu svoju djecu, tri kćerke i sina, rodila pomoću carskog reza.

Prvi put nakon 48 sati hitni carski, drugi put nakon 15 sati…. i još dva “isprogramirana” nakon toga… More suza sam prolila što nije moglo prirodnim putem, što me moje tijelo tako “lako izdalo”…. Trebalo mi je malo da zaista shvatim i prihvatim činjenicu da nisam ništa manje majka i da je najbitnije to što sam svoja četiri anđela na svijet donijela i u rukama zdrave držala – napisala je Amra.

Poznata manekenka Božena Lazarević je svoja dva sina i kćerku rodila zahvaljujući carskom rezu.

– Prvi carski rez je bio po preporuci doktora jer je bio “velika beba” i da ga bar nisam poslušala jer sam samo dobila komplikacije sa carskim. Drugi je bio neophodan jer je Luca baš bio velika beba, 4,8 kilograma i otvorio mi se unutrašnji rez dvije sedmice prije termina. A sad za treće te i ne pitaju nego ide carski jer ne žele rizik. Prvi je bio katastrofalan po meni, drugi je baš bio carski, a vidjet ćemo šta će biti s trećim – napisala je ona prije nekoliko mjeseci  u jednoj od objava.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Ponovo počeli s radom vrtići u Zeničko-dobojskom kantonu

Naredna priča

Recept Slađane Ikić: Torta za bebe bez šećera i mlijeka

Najnovije iz Porod

-->