fbpx

Centar za podsticanje autentičnog djetinjstva Daj5: Mjesto za druženje, učenje i svakodnevni napredak vaših mališana

U potrazi ste za mjestom na kojem će vaše dijete provoditi kvalitetno vrijeme dok ste vi na poslu ili okupirani nekim drugim obavezama i aktivnostima? Ukoliko ste iz Sarajeva, onda je Centar za podsticanje autentičnog djetinjstva Daj5, koji je osnovalo Udruženje „BHstudenti“, pravi izbor za vas.

O tome šta Centar, koji se nalazi na adresi na Ramiza Salčina 356,  pruža svojim polaznicima, te na koji način možete učlaniti  dijete smo razgovarali s Jovanom Vujičić, voditeljicom Centra. Ona nam na početku razgovora otkriva koje sve pakete imaju u svojoj ponudi.

Jovana: Naši osnovni članski paketi su Mali i Veliki plišanac. Zasnivaju se na poludnevnim i cjelodnevnim strukturiranim tematskim aktivnostima u kombinaciji sa slobodnom igrom. Nastojimo razvijati istraživački duh, na zabavan i izazovan način upoznavati svijet koji nas okružuje, te podsticati emocionalnu i socijalnu pismenost. U Mali plišanac uključen je doručak i voćna užina, a u Veliki plišanac i ručak. Roditelji se mogu opredijeliti za više opcija, pet dana u sedmici, tri ili dva dana u sedmici.

Kidsinfo: Šta je ono čemu djecu, mimo paketa i programa, nastojite naučiti? Postoje li neke univerzalne vrijednosti koje nastojite da usvoje?

Jovana: U Centru ne postoje pravila. Sve što se u Centru svakodnevno dešava zasnovano je na dogovoru s djecom. Neki od dogovora su da uvažavamo lični prostor drugih, da izbjegavamo grube igre u kojim neko može biti povrijeđen, da redovno vodimo računa o ličnoj higijeni i da poštujemo jedni druge. Krajem sedmice se svi zajedno osvrćemo  na proteklu sedmicu i razgovaramo, najprije, koliko smo se pridržavali dogovora, a zatim i o različitim drugim temama iz kojih izvlačimo korisne informacije kako bismo unaprijedili program i prilagodili ga individualnim potrebama članica i članova. Naša univerzalna vrijednost je autentično djetinjstvo. Autentično dijete je ono koje se smije, koje jasno komunicira svoje potrebe, razgovara s vama gledajući vas u oči, igra se, pjevuši, skače po lokvicama, leži u snijegu, kaže svoje mišljenje, aktivno učestvuje u donošenju odluka, ispoljava svoja osjećanja, uvažava svoj lični prostor, poštuje lični prostor drugih i još mnogo toga. A ono što je najbitnije, dijete koje je radosno i sretno, raduje se životu i životnim izazovima.

Kidsinfo: Kada biste u kratkim crtama trebali da objasnite šta je ono što djeca mogu da dobiju u Vašem Centru, šta biste rekli?

Jovana: Priča o autentičnom djetinjstvu počinje iz iskustva i gledišta nas odraslih koji smo, odrastajući, više ili manje, razvijali svoje autentične potrebe. Kao odrasle osobe svjesni smo koliki uticaj njegovanje vlastite autentičnosti ima na naš cjelokupan život. Svako ljudsko biće od najranijeg djetinjstva ima jedinstvene potrebe, jedinstvene želje,  jedinstvene talente, te jedinstven pogled na svijet. Na putu odrastanja jedna od najvažnijih stvari jeste ostati u kontaktu s tim svojim jedinstvenim unutrašnjim djetetom i tako izgraditi osnov za mentalno zdravu odraslu osobu. U Centru nastojimo postići upravo to, da svako dijete osvijestimo kako bi prepoznalo svoju autentičnost i živjelo u skladu s njom.

Kidsinfo: Djeca kog uzrasta mogu biti polaznici Centra?

Jovana: Djeca uzrasta od 3 do 6 godina.

Kidsinfo: Na koji način mogu postati polaznici Centra, imate li periodične upisne rokove ili djeca, zajedno s roditeljima, mogu doći kad god žele?

Jovana: Roditelji su dobrodošli da nas zajedno sa svojom djecom posjete na adresi Ramiza Salčina 356 svakim radnim danom od 8:00 do 17:30 časova, a mogu nas i kontaktirati telefonom, emailom ili na zvaničnoj Facebook stranici Centra. Upis vršimo kontinuirano u toku godine. Najsretniji smo kad se upoznamo lično i budućim članovima ponudimo jedan probni dan da se upoznaju s novim drugaricama i drugarima, te našim sadržajima i na osnovu toga, zajedno s roditeljima, odluče žele li se učlaniti.

Kidsinfo: Recite nam nešto više o svom timu…

Jovana: U timu su psiholozi, pravnici, plesači, umjetnici, osobe koje su zvanično odrasle, ali su suštiniski ostale autentična i kreativna djeca s dragocjenim iskustvom i različitim talentima koji se međusobno nadopunjuju. I to je ono što je presudno za svakodnevni rad s djecom, da smo svakodnevno u kontaktu sa svojim unutrašnjim djetetom i da sve aktivnosti planiramo osluškujući to dijete u sebi, ali i uvažavajući ideje i potrebe naših najmlađih članova i članica. Biografije članova tima dostupne su na zvaničnoj Facebook stranici Centra.

Kidsinfo: Obzirom na to da je aktuelna pandemija korona virusa, možete li nam reći nešto više o primjeni propisanih mjera zaštite?

Jovana: Uz obaveze poštovanja epidemioloških mjera Centar radi svakodnevno u redovnim terminima održavanja aktivnosti. Svakodnevno pratimo epidemiološku situaciju u državi i u slučajevima direktnog ili indirektnog kontakta s potencijalno zaraženim osobama postupamo u skladu s Protokolom Centra.

Kidsinfo: Kada pogledate na period od osnivanja do danas, na šta ste najviše ponosni?

Jovana: Računamo li da smo u priču o osnivanju Centra ušli s godinama multidisciplinarnog iskustva u izravnom radu s djecom, najviše smo ponosni upravo na to dragocjeno vrijeme koje smo provodili s djecom nastojeći da svakodnevno učimo od njih kako bismo jednog dana bili u prilici ponuditi im sigurno i podsticajno okruženje koje najbolje odgovara njihovim razvojnim potrebama. Tako se rodila ideja o osnivanju Centra.   

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Lejla Malkić Alagić rodila kćerku: Naša si vjera za sve što je sada i što će doći

Naredna priča

Neobična imena za bebe koja će vas oduševiti

Najnovije iz VIJESTI

-->